Practice English Questions (Reading Comprehension) for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-39

Practice English Questions (Reading Comprehension)
Practice English Questions (Reading Comprehension) for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-39:
Practice English Questions for upcoming Bank PO and Clerk Exams were given below, candidates those who are preparing for the examination can use this questions.

       Directions (Q.1-5): Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

About 46 million, or 20%, of India’s youth are unemployed. Of this, 32% of all young graduates are unemployed. 300 million youngsters will enter the labour force by 2025, even as jobs remainsparse. Protest movements in 2011-12, from Tahrir Square in Egypt to the Ram Lila Maidan in New Delhi and the Occupy Wall Street in New York, focused on youth discontent at the lack of opportunities and distrust of the political and economic elite.2015 could see something more radical.
            India’s young people have been a limited policy concern for our administrators since Independence. The Planning Commission recognized the youth as the most vital section of the community (Visaria, 1998), referencing unemployment as their most challenging problem. The first National Youth Policy was formulated in 1988, again recognizing the removal of unemployment as being critical.
            The National Youth Policy, 2003, sought to galvanize young people to rise up to new challenges. India’s latest National Youth Policy was released in February 2014,with the government outlining its objectives across priority areas to achieve better results on its annual expenditure of Rs.90,000 crore on youth across various targeted and non-targeted schemes.
            Implementation of such well-meaning objectives has been historicallypatchy. A Plan of Action (PoA) was to be formulated across various ministers and departments within six months of this new government, followed by the constitution of a Youth Council, comprising exceptional young people from across the country to oversee its implementation and formulation of a set of key short-term and long-term success indicators. The ministry of youth affairs and sports is still in the process of formulating the PoA, youth councils have not been appointed, while the creation of state –level youth policies lags significantly.
            A National Youth would bearticulatethe nation’s aspirations for its youth to grow up safe, healthy, happy and resilient, while working towards a socially productive life. The policy ought to provide a framework for empowering young people to build their own lives, enabling them to take responsibility for their actions and building resilience to navigate life’s uncertainties.
            It should have five key priorities for supporting the success of India’s young adults. Unemployment needs to be tackled through a boost in job growth and entrepreneurship. Young Indians need to be equipped to shape their own futures through education, while being provided with skills and personal networks to gain and be successful in employment. Early intervention to assist with social and psychological problems should be set up, helping misguided young people get back on track, including a public healthcare system that can improve their health and well-being.
            Unemployment remains the primary challenge. We need to create job centers, privately or public run, aggregating recruitment operations and connecting young people with employment, community and useful personal networks.
            Combining this with social-security benefit deliveryakinto Job centre Plus in Britain, would help streamline the welfare system as well. The National Skill Development Corporation (NSDC) should be financially assisted by a Youth Development Support Programme to develop skills, combined with apprenticeship programmes at a district level.
            Entrepreneurship needs to be encouraged socially as well. Removal of barriers to opening small and medium-sized enterprises (SMEs) remains key. It still takes up to seven years to close a business in India, while the average time to register property in India can vary up to 106 days. A lack of access to finance and lending remaining disproportionately oriented towards large economic and political interest stifle growth.
Indian’s banking sector needs to be pushed towards investing heavily in the SME sector. Instruments like a two-year placement holiday along with an interest waiver on education loans in tertiary institutions like the IITs and IIMs should be utilized to boost risk-talking. Job centers could also provide incubation to local entrepreneurs, providing fund –raising help and business plan reviews. The Rs.10,000 cross Start-Up Fund announced in the Budget needs to be propped up with linkages established to youth start-up ventures.

1).What is the current state of affairs of India’s latest National Youth Policy 2014?
            (A) The youth councils have not been appointed yet.
            (B) Creation of state-level youth policies lags far behind.
            (C) The ministry of youth affairs and sports has lately completed the process of formulating the Plan of Action.
a)   Only (A) and (B)
b)   Only(B) and (C)
c)   Only (A) and (C)
d)   All (A),(B) and (C)
e)   Only (A)


2).Which of the following is not true according to the given passage?
a)   The Planning Commission has recognized the youth as the most vital section of the community.
b)   India’s National Youth Policy 2014 aims to achieve better results on its annual expenditure on youth across various schemes.
c)   India’s young people have been a serious policy concern for our administrators since Independence.
d)   The first National Youth Policy was formulated with focus on removal of the unemployment.
e)   None of these.


3).What, according to the author, should be the main priority (ies) for supporting the success of India’s young adults?
     (A)Misguided young people should be brought back on track through government intervention.
(B)Efforts should be made to create job centers.
(C)Youth Development Support Programme should financially assist NSDC to develop skills combined with apprenticeship programmes at a district level.
a)   Only (A) and (B)
b)   Only (B) and (C)
c)   Only(A) and (C)
d)   Only(C)
e)   All (A),(B) and (C)


4).What does the author want India’s banking sector to do to help young people?
            (A) Banks should allow interest waiver on education loans in institutions like IITs and IIMs.
            (B)  Banks should allow interest-free loans to SME sector.
            (C) Banks should announce vacacancies without any delay.
a)   Only (A)
b)   Only(B)
c)   Only(C)
d)   All (A),(B) and (C)
e)   None of these


5).What is the author’s main objective in writing this passage?
a)   To expose the anti-youth attitude of the Planning Commission.
b)   To suggest steps to be taken by India’s banking sector for the welfare of young people.
c)   To express anguish over the policy paralysis of the government
d)   To express his view point regarding National Youth Policy
e)   None of these


Directions (Q.6-8):Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/ group of words printed in bold as used in the passage.

6).Patchy
a)   Level
b)   uneven
c)   continuous
d)   smooth
e)   regular


7).Sparse
a)   abundant
b)   frequent
c)   inadequate
d)   sufficient
e)   plentiful


8).Articulate
a)   misrepresent
b)   dodge
c)   justify
d)   speak
e)   fulfill


Directions (Q.9-10):Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/ group of words printed in bold as used in the passage.

9).Akin
a)   analogous
b)   similar
c)   affiliated
d)   parallel
e)   unlike


10).Stifle
a)   allow
b)   crub
c)   repress
d)   check
e)   restrain

Answers:                                 
1). a)   2). c)   3). e)   4). a)   5). d)   6). b)   7). c)   8). d)   9). e)   10). a)

People Also Visited:

Online Mock Tests 2019: