Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI PO Prelims& NIACL 2017 (Simplification& Data Interpretation) Answers Updated

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI PO Prelims& NIACL 2017

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI PO Prelims& NIACL 2017 (Simplification& Data Interpretation):

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg

Directions (Q. 1-5): What approximate value should come in place of question mark (?) in the given questions (?) (You are not expected to calculate the exact value.)
1). √2705 ÷ 3.996 x 25.986 + 26.013 = ?
a)  370
b)  380
c)  390
d)  356
e)  388

2). √? = (4042.137 + 59.891) ÷ 101.047 + 6.876
a)  2125
b)  2200
c)  2250
d)  2300
e)  2460

3). (19.96% of 479.998) ÷ ? = 249.82% of 12.1136
a)  2
b)  3
c)  4.5
d)  6
e)  4

4). (27 /12.123) of 131. 932 = ? ÷ (36 x 5)
a)  54650
b)  52600
c)  54800
d)  57350
e)  53500

5). 271.5 × ((3)3)? = 273x 34
a)  1
b)  2
c)  3
d)  4
e)  1.5

Directions (Q. 6-10): Refer to the graph and answer the given questions.
The bar-graph shows the number of five types of products sold in three months.

Product

6). If in July the sale of Product A is increased by 20% and that of Product D is decreased by 8% from that in June then in July the sale of Product A is approximately what per cent of that of Product D?
a)  85%
b)  97%
c)  93%
d)  88%
e)  90%

7). The number of Products A and E together sold in April is what per cent of total products sold in May?
a)  25%
b)  22%
c)  20%
d)  30%
e)  None of these

8).What is the ratio of all types of product sold in May to those sold in June?
a)  11 : 13
b)  12 : 13
c)  13 : 15
d)  10 : 11
e)  13 : 14

9). If the price of a piece of Product A in May is Rs.180, which is 20% more than that in April, and in June the price of a piece of that product is 10% more than that
in April, then what is the total sales of Product A in all three months together?
a)  Rs.180000
b)  Rs.184600
c)  Rs.184000
d)  Rs.186600
e)  None of these

10). What is difference between the average number of products sold in April and the average number of products sold in June?
a)  133
b)  135
c)  117
d)  240
e)  238


Solution:

1). A)? = √2705 ÷ 3.996 x 25.986 + 26.013
= 2704 ÷ 4 x 26 + 26 = 52 ÷ 4 x 26 + 26 = 13 x 26 + 26 = 364 = 370

2). C)√? = (4042.137 + 59.891) ÷ 101.047 + 6.876
 = (4040 + 60) ÷ 100 + 6
 = 4100 ÷ 101 + 7
= 40.6 + 7 = 47.6
? = (47.6)2 = 2267 = 2250

3). B)(19.96% of 479.998) ÷ ? = 249.82% of 12.1136
or, (20% of 480) ÷ ? = (250/100) × 12
or, 96 ÷ ? = 30
? = (96/30) = 3.2 = 3

4). E)(27/12.123) of 131.932 = ? ÷ (36×5)
or, (27/12) × 132 = ? ÷ (36×5)
? = 27 × 11 = ? ÷ 180
? = 27 × 11 × 180 = 53460 = 53500

5). C)271.5× ((3)3)? = 273x 34
 Or, ((3)3)1.5 x ((3)3)?= ((3)3)5 x (3)4
Or, (3)4.5 × 33x?= 39+4
3 × ? = 8.5
? = 2.8 = 3

6). B)Reqd %= {[390 × (120/100)] / [525 × (92/100)]} × 100 = (468/483) x 100
= 97%

7). A)Reqd% = [(245+275) / 2080] x100 = (520 / 2080) x 100 = 25%

8). E)Reqd ratio
( 475+375+430+450+350) / (390+425+475+525+425) = 2080 / 2240 = 13 : 14

9). D)The cost price of a piece of product in May = Rs.180
Cost price of a piece of Product A in April = (180/120) × 100 = Rs. 150
In June = 150 × (110/100) = Rs. 165
Reqd cost = (245×150) + (475×180) + (390×165) = 36750 + 85500 + 64350 = Rs. 186600


10). C)Reqd average difference = (145 +105 +120+65 +150)/5 = 585/5 = 117

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 –Click Here   

Online Mock Tests 2019: