Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI PO Prelims& Upcoming Exams 2017 (Quadratic Equation) Answers Updated

IPPB Scale I& IBPS SO 2017 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Number Series& Quadratic Equation)  Answers Updated
Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI PO Prelims& Upcoming Exams 2017 (Quadratic Equation):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-5): In each question two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and mark the answer
a)  If x> y
b)  If x ≥ y
c)  If x< y
d)  If x ≤ y
e)  If x = y or no relation can be established between x and y.
1). I. 4x2– 15x + 14 = 0
II. 6y2 – 10y + 4 = 0
2). I. 3x2+ 10x + 3 = 0
II. 2y2 + 15y + 27 = 0
3). I. 7x2+ 12x + 5 = 0
II. 3y2+ 7y + 2 = 0
4). I. 16x2– 14x + 3 = 0
II. 6y2– 19y + 15 = 0
5). I. x2+ 11x + 18 = 0

II. y2 – √81 = 0

Directions (Q. 6-10): In these questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate option. Give answer
a)  If x> y
b)  If x ≥ y
c)  If x< y
d)  If x ≤ y
e)  If x = y or relationship between x and y can’t be established
6). I.32491/2x – √625 = 4079
II.57761/2– √324 = 4162
7). I.3x – 2y = 37
II.5x – 3y = 59
8). I.9x2+ 4x – 28 = 0
II.2y2 – 17y + 36 = 0
9). I.√169 x + 561 = 678
II.√324 y + 678 = 822
10). I.7x2 + 19x – 36 = 0
II.2y2 – 21y – 98 = 0

Solution with Explanation:

1).I. 4x2– 15x + 14 = 0
x = (-8/7), (-7/4)
x = 2, 1.75
II. 6y2 – 10y + 4 = 0
y = (-6/6), (-4/6)
y = 1, 2/3
Hence, x> y
Answer: a)

2).I. 3x2+ 10x + 3 = 0
x = (9/3), (1/3)
x = -3, -1/3
II. 2y2 + 15y + 27 = 0
y = (9/2), (6/2)
y = -4.5, -3
Hence, x ≥ y
Answer: b)

3).I. 7x2+ 12x + 5 = 0
x = (7/7), (5/7)
x = -1, -5/7
II. 3y2+ 7y + 2 = 0
y = (6/3), (1/3)
y = -2, -1/3
Thus relationship can’t be established.
Answer: e)

4).I. 16x2– 14x + 3 = 0
x = (-8/16), (-6/16)
x = 1/2, 3/8
 II. 6y2– 19y + 15 = 0
y = (-10/9), (-9/6)
y = 5/3, 3/2
Hence x< y.
Answer: c)

5).I. x2+ 11x + 18 = 0
x = (9/1), (2/1)
x = -9, -2
II. y2 – √81 = 0
y2 = √81
y2 = 9
y = ±3
Hence, no relation can be established.
Answer: e)

6). I. 32491/2 x – √625 = 4079
or, 57x = 4079 + 25 = 4104
x = 4104/57 = 72
II. 57761/2 – √324 = 4162
Or, 76y = 4162 +18 = 4180
y = 4180/76= 55
Hence x> y
Answer: a)

7). 3x – 2y = 37    …(i)
5x – 3y = 59          …(ii)
Equation (i) × 3 – (ii) × 2
(9x -6y = 111) + (10x – 6y = 118)
x = 7
Putting the value of x in eqn (i) we get
21 – 2y = 37
-2y = 36
y = (-16/2) = -8
Hence x> y
Answer: a)

8).I. 9x2 + 4x – 28 = 0
x = (18/9), (-14/9)
x = -2, 14/9
II. 2y2 – 17y + 36 = 0
Y = (-9/2), (-8/2)
Y = 4.5, 4
Hence x< y
Answer: c)

9).I. √169 x + 561 = 678
13x = 678 – 561 = 117
x = 117/13 = 9
II. √324 y + 678 = 822
18y = 822 – 678 = 144
x = 144/8
Hence x> y
Answer: a)

10).I. 7x2 + 19x – 36 = 0
x = (28/7), (-9/7)
x = -4, 9/7
II. 2y2 – 21y – 98 = 0
y = (-28/2), (7/2)
y = 14, -3.5
Hence relationship can’t be established.

Answer: e)

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 –Click Here   


Online Mock Tests 2019: