Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI PO Prelims& Upcoming Exams 2017 (Simplification) Answers Updated

IPPB Scale I& IBPS SO 2017 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Number Series& Quadratic Equation)  Answers Updated
Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI PO Prelims& Upcoming Exams 2017 (Simplification):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
“Click Here to Subscribe Our YouTube Channel”


Directions (Q. 1-5): What will come in place of question mark (?) in the given questions?
1). 14 × 627 ÷ √(1089) = (?)3+ 141
a)  5√5
b)  (125)3
c)  25
d)  5
e)  None of these
2). (21.5/5) + (21/6) – (13.5/15) = [(?)1/3 / 4] + (17/30)
a)  2
b)  8
c)  512
d)  324
e)  None of these
3). (√7 + 11)2 = (?)1/3 + 2√(847) + 122
a)  36 + 44√(7)
b)  6
c)  216
d)  36
e)  None of these
4). (18/4)2 × (456/19) ÷ (61/793) = ?
a)  6318
b)  6400
c)  6350
d)  6430
e)  6490

5).? = (8/153) * (54 / 2√4) * (17/√9)

a)  1/4
b)  2/4
c)  6
d)  4
e)  None of these
Directions (Q. 6-10): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?
6). 184.96% of 4699.658 + 274.93% of 6279.88 – 648 = ?
a)  25225
b)  25320
c)  25530
d)  25625
e)  25525
7). 8789.879 ÷ 375.002 × 24.996 + 6937.004 = ?
a)  7505
b)  7580
c)  7540
d)  7525
e)  7550
8). (17.67)2 + (16.87)3– (8.947)3 ÷ 103.897 = ?
a)  6528
b)  5458
c)  5130
d)  6350
e)  5370
9). 2 3/10 × 5 6/7 × 7 ½ = ?
a)  68
b)  72
c)  93
d)  100
e)  84
10). 47.03 × 37.03 + 12.03 × 2√(34595) = ?
a)  6200
b)  6209
c)  6255
d)  6226
e)  6220

Solution:
1).(?)3 + 141 = 14 × 627 ÷ √(1089)
= (14×627) / 33 = 14 × 19 = 266
Or, (?)3= 266 – 141 = 125
? =3√(5 × 5 × 5) = 5
Answer: d)

2).[(?)1/3 / 4] = (129 + 105 – 27 – 17)/30
Or, (?)1/3 = (190/30) × 4
? = (76/3)3
Answer: e)

3).(√7 + 11)2 = (?)1/3 + 2√847 + 122
Or, 7 + 22√7 + 121 = (?)1/3 + 22√7 + 122
Or, (?)1/3 = 128 – 122 = 6
? = 6 × 6 × 6 = 216
Answer: c)

4).? = (81/4) × (456/19) × (793/61) = (81/4) × 24 × 13
= 81 × 6 × 13 = 6318
Answer: a)

5).
Answer: c)

6).? = 184.96% of 4699.658 + 274.93% of 6279.88 – 648
= (185/100)×4700 + (275/100) ×6280 – 648
= 185 × 47 + 200 % of 6280 + 75% of 6280 – 648 = 8695 + 12560 + 4710 – 648
?= 8695+17270 – 648 = 25317 = 25320
Answer: b)

7).? = 8789.879 ÷ 375.002 × 24.996 + 6937.004
= 8790 ÷ 375 × 25 + 6937
= (8970/375) × 25 + 6937 = (8790/15) + 6937 = 586 + 6937 = 7523 = 7525
Answer: d)

8).(17.67)2 + (16.87)3 – (8.947)3 ÷103.897 = ?
Or, ? = (17.7)2 + (16.9)3 – (9)3 ÷ 104
= 313.29 + 4826.809 – 729 ÷ 104
= 313 + 4827 – 7 = 5133 = 5130
Answer: c)

9).2 3/10 × 5 6/7 × 7 ½ = ?
 = (23/10) × (41/7) × (15/2)
= 14155/140 = 101 = 100
Answer: d)

10).47.03 × 37.03 + 12.03 × 2√(34595) = ?
 = 47 × 37 + 12 × 2 × √(34595)
= 47 × 37 + 12 × 2 × 186 = 1739 + 4464
= 6203 = 6200

Answer: a)
More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 –Click Here   
Online Mock Tests 2019: