Practice Quantitative Aptitude Questions For Upcoming Exams (Data Interpretation)

IPPB Scale I& IBPS SO 2017 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Number Series& Quadratic Equation)  Answers Updated
Practice Quantitative Aptitude Questions For Upcoming Exams (Simplification& Number Series)  Set-102:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-5): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions?
1).√(289.19) × (2.08) ÷ 10.97 = ?
a)   2
b)   3
c)   4
d)   5
e)   6

2).1884 ÷ 144.89 + 6.99 + (?)2 = 69.09
a)   3
b)   4
c)   5
d)   6
e)   7

3).142% of 649.98 + 77.07 = ?
a)   600
b)   700
c)   900
d)   1000
e)   1100

4).136 ÷ [(3/8) × (2/7) × (5/3)] = ?
a)   750
b)   760
c)   770
d)   780
e)   790

5).√36000 = ?
a)   60
b)   600
c)   180
d)   190
e)   120

Directions (Q. 6-10): In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.
6).190 166 145 128 112 100  91
a)   100
b)   91
c)   128
d)   112
e)   145

7).20480  5120  1280  320  100  20  5
a)   5120
b)   320
c)   1280
d)   100
e)   5

8).60  67  76   87   99   115
a)   67
b)   87
c)   76
d)   115
e)   99

9).7  8  18  57  228  1165  6996
a)   228
b)   57
c)   1165
d)   8
e)   18

10).1  1  2  6   24   96  720
a)   720
b)   96
c)   24
d)   6
e)   2

Answer:
1).b   2). e   3).d  4).b   5).d   6).c  7).d  8).e   9).a  10).b

Solution:
1). B)? = √(289.19) × (2.08) ÷ 10.97
 ≈ 17 × 2 ÷ 11 = 3.09 ≈ 3

2). E) 1884 ÷ 144.89 + 6.99 + (?)2 = 69.09
≈ 1885 ÷ 145 + 7 + (?)2 = 69
 = 13 + 7 + (?)2 = 69
 (?)2 = 49
? = 7

3). D) ? = 142% of 649.98 + 77.07
≈ 142% of 650 + 77
 = 923 + 77 = 1000

4). B)? = 136 ÷ [(3/8) × (2/7) × (5/3)]
= 136 ÷ (5/28)
= 136 × (28/5) ≈ 27×28 = 756 ≈ 760

5). D)? = √36000 = √3600 × 10
 = 60 × 3.16 = 189.73 ≈ 190

6). C) Subtracting 24, 21, 18, 15, 12.

7). D) Dividing previous number by 4.

8). E) Go on adding 7, 9, 11, 13, 15, …

9). A) The series is:
7 × 1 + 1 = 8
8 × 2 + 2 = 18
18 × 3 + 3= 57
57 × 4 + 4 = 232 not 228
232 × 5 + 5 = 1165
1165 × 6 + 6 = 6996
228 is wrong.

10). B) The series is:
1 × 1 = 1
1 × 2 = 2
2 × 3 = 6
6 × 4 = 24
24 × 5 = 120 not 96
120 × 6= 720

96 is wrong.
More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 –Click Here 
Online Mock Tests 2019: