Practice Quantitative Aptitude Questions For Upcoming Exams (Data Interpretation)

IPPB Scale I& IBPS SO 2017 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Number Series& Quadratic Equation)  Answers Updated
Practice Quantitative Aptitude Questions For Upcoming Exams (Data Interpretation)  Set-101:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg

Directions (Q. 1-5): Study the following table carefully and answer the questions given below: Quantity of major mining items produced (in tonnes) by various companies in a year


1).The quantity of Titanium produced by HCL is approximately what per cent of the quantity of Titanium produced by NMDC?
a)   53
b)   48
c)   57
d)   45
e)   62

2).What is the average quantity of mining items (in tonnes) produced by HCL?
a)   265         
b)   240         
c)   259         
d)   245                     
e)   None of these

3).Which mining company produced the highest quantity of mining items?
a)   Tata        
b)   NMDC    
c)   HCL        
d)   VRC       
e)   None of these

4).What is the ratio of the total quantity of Iron-ore, Titanium and Coal together produced by VRC to the total quantity of Bauxite and Granite together produced by the same company?
a)   8 : 9         
b)   40 : 17    
c)   3:8           
d)   17 :40     
e)   None of these

5).What is the difference between the quantity of Bauxite produced by Hindal.co and the quantity of Iron-ore (in tonnes) produced by JSW?
a)   200         
b)   240         
c)   220         
d)   210         
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following table and answer the given questions. The number of employees in five departments of an organisation over five different years


6).What is the difference between the average number of employees in Department D and the average number of employees in Department B in all the given years?
a)   75            
b)   180         
c)   268         
d)   68            
e)   None of these

7).What is the ratio of the total number of employees in Department B and E together in 2013 to the total number of employees in Department C and D together in 2015?
a)   17 : 13    
b)   13 : 19    
c)   19 : 13     
d)   13 : 17     
e)   None of these

8).The total number of employees in Department A and D together in all the given years is approximately what per cent of the total number of employees in Department C and E together in all the given years?
a)   86%        
b)   90%        
c)   192%      
d)   96%        
e)   None of these

9).What is the total number of employees in all the Departments in 2011 and 2012 together?
a)   24485     
b)   24585     
c)   25485     
d)   24580     
e)   None of these

10).The total number of employees in Department A and D together in 2014 is what per cent more/less in comparison to the total number of employees in Department B and C together in 2012?
a)   45.78%   
b)   44%        
c)   41.88%    
d)   46%        
e)   None of these

Answer:
1).a)   2). c)  3).e)  4). b)   5). d)   6). d)  7). b)  8). c)   9). a)  10). c)

Explanation:
1). A)  Reqd % =(285/540) x100   ≈53

2). C)   Reqd average = (190 + 285+315 + 240+265) / 5 =1295 /5  =259

3). E)   For the sake of convenience we consider only the first two digits of the numbers.  From the observation of the table we go only for NMDC and Hindal.co
Then, NMDC –>( 30 + 54 + 32 + 10 + 5) = 131 Hindalco –> (15 + 46 + 48 + 35 + 20) = 164         Thus, Hindal.co produced the maximum quantity of mining items.

4). B)   Reqd ratio = 600 : 255 = 40 : 17

5). D)   Reqd difference = 350 – 140 = 210

6). D)  = (2270+2420+3840+5240+7200) / 5 – (2750+3320+4260+4850+5450) / 5
       =20970/5 – 20630/5
       =4194 – 4126
       =68

7). B)   Reqd ratio  =(4260 + 4840) /( 6100+7200) = 9100/13300
      = 13:19

8). C)   Reqd % = (18285+20970) / (20460+22065 ) x100
       39255 / 42525 x100  ≈ 92%

9). A)   Reqd total = (1250 + 2750 + 1930 + 2270 + 3050 + 2420 + 3320 + 2550 + 2420 +      2525) = 24485

10). C)  Reqd % (4860+5240)-(3320+2550) / (4860+5240) x 100
      = (10100-5870) / (10100) x100   4230/10100 x100
      = 41.88%
More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 –Click Here 

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019:

Subscribe and get Unlimited Free Videos