Practice Quantitative Aptitude Questions for Upcoming IBPS RRB/PO Exams 2015 (With Solutions) Set-28

Practice Quantitative Aptitude Questions for Upcoming IBPS RRB/PO Exams 2015 (With Solutions) Set-28
Practice Quantitative Aptitude Questions for Upcoming IBPS RRB/PO Exams 2015 (With Solutions) Set-28:
The List of Practice Aptitude Questions was given below along with the solution. Candidates those who are preparing for IBPS/RRB/PO/Clerk and all other banking exams can use this material for preparation.

    Directions (Q.1-5): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? (Note: You are not expected to calculate the exact value.)

1). 1380÷24.685 =?÷16.789
a)   895
b)   952
c)   928
d)   940
e)   923


2).17.05×15.31+ 62.5×12.05-8.92×25.725=?
a)   762
b)   750
c)   760
d)   872
e)   772


3).32195.89×2√3844 =?+178.275
a)   530
b)   628
c)   648
d)   618
e)   528


4).6240.386+4072.389-503.798 =?% of 4680
a)   210
b)   235
c)   240
d)   220
e)   205


5).(14.86)2+ (27.79) 2 – (18.03) 2–183.25=?
a)   500
b)   535
c)   520
d)   515
e)   490


6).The selling price of 48 pens is equal to the cost price of 72 pens. Find the profit percentage.
a)   45%
b)   60%
c)   33.33%
d)   50%
e)   40%


7).The sum of the ages of four children, each born at intervals of 4 years, is 54 years. What is the sum of the youngest child and the oldest?
a)   30.5 years
b)   27 years
c)   28 years
d)   22.5 years
e)   29 years


8).The population of a village is 15972. During the last three years, the population increased at the rate of 10% per year. The population three years ago was ______.
a)   8000
b)   10500
c)   12000
d)   12500
e)   9000


9).A 480-metre-long train crosses a pole in 32 seconds. What is the length of the bridge if the train crosses the bridge in 47 seconds?
a)   380m
b)   220m
c)   235m
d)   225m
e)   250m


10).From a well-shuffled pack of 52 playing cards, one card is drawn at random. What is the probability that the drawn card will be a black queen?
a)   7/13
b)   4/13
c)   1/26
d)   3/13
e)   1/13


Answers:                                 
1). d)   2). e)   3). b)   4). a)   5). a)   6). d)   7). b)   8). c)   9). d)   10). c)

Check Below for Detailed Solutions of the above Aptitude Questions:

1).?=1380 ÷ 25×17 = 55.2 ×17
= 938.4 = 940
Answer: d

2).?=17×15+62.5×12-9×26
=255+750-234 = 771 = 772

Answer: e

4).(?×4680)/100 = 6240+4072-504
?= (9808×100)/4680 = 209.57 = 210
Answer: a

5).?=(15)2 + (28) 2 – (18) 2 –183
= 225+784-324-183
= 1009 – 507 = 502 = 500
Answer: a   
       
6).Required % profit = [(72-48)/48]×100
= (24/48)×100 = 50%
Answer: d

7).Let the age of the youngest child be x.
Then, x+x+4+x+8+x+12 = 54
Or, 4x = 54 -24 = 30
X = 30/4 = 7.5 years
And oldest child = 12+7.5 = 19.5
Sum of ages of youngest and oldest child = 19.5+7.5 = 27 years
Answer: b

8).Population three years before
= P/(1+R/100)3= 15972(1+10/100) 3
= (15972×10×10×10)/(11×11×11) = 15972000/1331 = 12000
Answer: c

9).Length of train = 480m
Time = 32 seconds
Speed of train = 480/32 = 15m/s
Now, (L+Bridge)/15 = 47
Or, 480 + Length of Bridge = 47×15
Length of Bridge = 705 -480 = 225m
Answer: d

10).n(S) = 52C1 = 52
Favorable outcomes for black queen = n(E) = 2
Required probability = n(E)/n(S) = 2/52 = 1/26
Answer: c

People Also Visited:

Click Here to Subscribe Us Via Email


Online Mock Tests 2019: