# Practice Quantitative Aptitude Questions For Upcoming SBI PO Prelims& TMB Exams 2017 (Data Interpretation)

Practice Quantitative Aptitude Questions For Upcoming SBI PO Prelims& TMB Exams 2017 (Data Interpretation):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.

Direction (Q. 1-5): Study the following graph carefully to answer the questions that follow:

Production and sale of computers of various companies in a month :

1).Which company had highest percentage of sale with respect to its production ?
a)   B
b)   D
c)   F
d)   A
e)   None of these

2).What is the average number of units sold by all the companies together ?
a)   400
b)   360
c)   420
d)   395
e)   None of these

3).The total units sold by these companies A, B and C together is what percent of the total units produced of these companies ?
a)   67 3/11
b)   63 7/11
c)   57 3/13
d)   61
e)   None of these

4).What is the respective ratio of the total production of companies C and F to the total sale of companies D and F ?
a)   3 : 4
b)   4 : 3
c)   8 : 7
d)   11 : 9
e)   None of these

5).The total units produced by companies C, D and E is how much percent more/less than the total units sold by companies B, C and F ?
a)   83 3/11 % more
b)   81 7/11 % more
c)   3) 84 % less
d)   81 9/11 % more
e)   11 2/3 % less

Direction (Q. 6-10) : Study the following graph carefully to answer the questions that follow :
Speed (In km/hr.) of three Buses on different routes on different days of the week :

6).If the distance travelled by bus C on Wednesday was 546 km, what was the time taken by it to travel that distance ?
a)   18 hrs 20 min.
b)   18 hrs 12 min.
c)   18 hrs 20 min 14 sec.
d)   18 hrs 12 min 6 sec.
e)   None of these

7).If the distance travelled by bus B and bus C on Friday was the same, what was the respective ratio of the time taken by bus B to that taken by bus C to travel the distance ?
a)   3 : 5
b)   5 : 3
c)   8 : 5
d)   8 : 3
e)   None of these

8).What is the percent increase in speed of bus B on Thursday from the previous day ?
a)   140
b)   71.43
c)   40
d)   56.25
e)   112

9).Average speed of bus A is what percent of average speed of bus C over the days ?
a)   103.846
b)   96.296
c)   110.25
d)   71.326
e)   None of these

10).What is the average speed of bus B in meter/second for all the days together ?
a)   21
b)   13 7/9
c)   16 1/3
d)   17.25
e)   None of these

1).b   2).a   3).b   4).e    5).d    6).b   7).b    8).c    9).b    10).e

Solution:
1). B) % of sale with respect to its production :
A = (500/800) ร 100 = 62.5%
B = (700/1000) ร 100 = 70%
C = (200/400) ร 100 = 50%
D = (500/700) ร 100 = 71.43%
E = (300/900) ร100 = 33.33%
F = (200/500) ร100 = 40%

2). A)Req. average =
= (500 + 700 + 200 + 500 + 300 + 200) / 6 = 2400/6 = 400

3). B) Total units sold by companies A, B and C
= (500 + 700 + 200) = 1400
Total units produced by companies A, B and C
= 800 + 1000 + 400 = 2200
Req. % = (1400/2200) ร 100 = 63 7/11%

4). E)Req. ratio = (400 + 500) / (500 + 200) = 900/700 = 9 : 7

5). D)The total units produced by companies C, D and E
= 400 + 700 + 900 = 2000 units
The total units sold by companies B, C and F
= 700 + 200 + 200 = 1100 units
Req. % = [(2000 – 1100) / 1100] ร 100 = 81 9/11%

6). B)Req. time = (546/30) hr = 18 hrs 12 min.

7). B)If the distance travelled be x km.
Then, req. ratio = (x/30) / (x/50) = 5 : 3

8). C) Req. % increase = [(70 – 50)/50] ร 100 = 40%

9). B)Average speed of Bus A
= (30 + 50 + 40 + 60 + 60 + 20) / 6 = 260/6 km/hr
Average speed of Bus C
= (10 + 30 + 30 + 80 + 50 + 70) / 6 = 270/6 km/hr
Req. % = (260/60) ร (6/270) ร100 = 96.296%

10). E)Average speed of Bus B
= (60 + 40 + 50 + 70 + 30 + 50) / 6 km/hr.
= (360/6) ร (1000/3600) m/sec. = 13 8/9 m/sec.