Practice Quantitative Aptitude Questions For Upcoming SBI PO prelims& TMB Exams 2017 (Data Interpretation& Number Series)

IPPB Scale I& IBPS SO 2017 - Practice Quantitative Aptitude Questions (Number Series& Quadratic Equation)  Answers Updated
Practice Quantitative Aptitude Questions For Upcoming SBI PO prelims& TMB Exams 2017 (Data Interpretation& Number Series):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.

Directions (Q.1-5): Study the following graph carefully to answer the questions given below it
Percentage profit of three companies over the years.

1). If the ratio of expenditure of company A in the year 2007-08 to that of company C in the year 2010-11 is 2 : 3 then what is the ratio of their incomes in respective years?
a)   32 : 35
b)   32 : 45
c)   32 : 55
d)   can’t be determined
e)   None of these

2). If the income of company B in the year 2011-12 and the income of company A in the year 2010-11 is the same, then what was the ratio of their expenditure?
a)   32 : 35
b)   31 : 35
c)   31 : 34
d)   can’t be determined
e)   None of these

3). In which of following years ratio of expenditure to income for company C is the minimum?
a)   2010-11
b)   2007-08
c)   2008-09
d)   can’t be determined
e)   None of these

4). The difference between the income of company B during 2008-09 and that of company C during 2011-12 is 310 crore, then what was the difference between the expenditure of company B during 2008-09 and that of company C during 2011-12?
a)   400 crore
b)   250 crore
c)   150 crore
d)   200 crore
e)   None of these

5). If the expenditure of the company C during 2009-10 is 356 crore, then what was the expenditure of company C during 2008-09?
a)   300 crore
b)   250 crore
c)   265 crore
d)   can’t be determined
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
6).  121, 112, ?, 97, 91, 86
a)   102
b)   108
c)   99
d)   104
e)   101

7).8. 6, 9, 15, 27, ?, 99
a)   51
b)   34
c)   37
d)   84
e)   None of these

8).6, 126, ?, 9, 108, 12, 7, 133, 19, 12, 72, 6
a)   21
b)   23
c)   30
d)   35
e)   40

9).23, 22, 40, 111, ?
a)   428
b)   563
c)   462
d)   436
e)   None of these

10).67, 68, 64, 73 , ?
a)   57
b)   53
c)   65
d)   73
e)   None of these


Answer Key:

1).b  2).c 3).c 4).d   5).d  6).d  7).a  8).a   9).a  10).a


Solution:
1). B) Let the expenditure of A in the year 2007-08 be 200 
expenditure of C in the year 2010-11 = 300
 Income of A in the year 2007-08 = 320
Income of C in the year 2010-11 = 450
 Ratio = 320/450 = 32 : 45

2). C) Suppose the income of company B in 2011-12 and that of company A in 2010-11 = 100 expenditure of B in the year 2011-12 = 100/1.7
expenditure of A in the year 2010-11 = 100/1.55
 Ratio = 1.55/1.70 = 31/34  = 31:34

3). C) 2008-09 In the year in which % profit is max the ratio of exp to income will be minimum.

4). D)  IB(2008-09) – IC (2011-12)= 310 crore
ExB(2008-09) – Ex (2011-12)
= {IB (2008-09) × (100/155)}
= {Ic (2011-12) × (100/155)}
or, (In-B – In –C) (100/155) = 310 × (100/155) = 200 crore

5). D) can’t be determined

6). D)
Series is written in descending order with a difference of 9, 8, 7, 6 and 5, respectively. Hence, the missing number will be 104.

7). A)
Series proceeds with a difference of 3, 6, 12, 24, 48, respectively. Hence, the missing number will be 51.

8). A)
Number between 1st and 3rd, 4th and 6th, 7th and 9th is the product of the adjacent numbers. Hence the missing number will be 126/6 = 21.

9). A)
23*1 -1^2 = 23-1 = 22
22*2-2^2 = 44 – 4 = 40
40*3-3^2 = 120 – 9= 111
111*4-4^2 = 444-16 = 428


10). A)
67+1^2 = 67+1 = 68
68-2^2 = 68-4 = 64
64+3^2 = 64+9 = 73
73-4^2 = 73-16 = 57

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 –Click Here 
Online Mock Tests 2019: