Practice Reasoning Questions (Coding& Decoding) for LIC-AAO Exam 2016

Practice Reasoning Questions  (Coding& Decoding) for LIC-AAO Exam 2016
Practice Reasoning Questions  (Coding& Decoding) for LIC-AAO Exam 2016 set-73:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming AAO Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions (Q. No. 1-5)Study the following information carefully answer the given questions.
In a certain code
‘very large risk associated’ is written as ‘nu ta ro gi’
‘risk is very low’ is written as ‘gi se nu mi’
‘is that also associated’ is written as ‘ta mi po fu’
‘inherent risk also damaging’ is written as ‘fu nu di yu’
(All the codes are two letter codes only)

1).Which of the following represents ‘risk also large’ ?
a)  nu fu po
b)  nu gi ro
c)  ro po ta
d)  fu nu ro
e)  ro yu fu

2).What is the code for ‘very’ ?
a)  ta
b)  fu
c)  ro
d)  nu
e)  gi

3).What is the code for ‘associated’ ?
a)  mi
b)  ta
c)  ro
d)  gi
e)  nu

4).What does the code ‘di’ stand for ?
a)  Either ‘damaging’ on inherent
b)  inherent
c)  also
d)  low
e)  risk

5).Which of the following represents ‘that is low’ ?
a)  po mi di
b)  se po mi
c)  ta mi po
d)  se po nu
e)  ta mi se

Directions (Q. No. 6-10)Study the following information carefully to answer the given questions.
In a certain code language.
‘economics is not money’ is written as ‘ka la ho ga’
‘demand and supply economics’ is written as ‘mo ta pa ka’
‘money makes only part’ is written as ‘zi la ne ki’
‘demand makes supply economics’ is written as ‘zi mo ka ta’
6).What is the code for ‘money’ in the given code language ?
a)  ga
b)  mo
c)  pa
d)  ta
e)  la

7).What is the code for ‘supply’ in the given code language ?
a)  Only ta
b)  Only mo
c)  Either pa or mo
d)  Only pa
e)  Either mo or ta

8).What may be the possible code for ‘demand only more’ in the given code language ?
a)  xi ne mo
b)  mo zi ne
c)  ki ne mo
d)  mo zi ki
e)  xi ka ta

9).What may be the possible code for ‘work and money’ in the given code language?
a)  pa ga la
b)  pa la lu
c)  mo la pa
d)  tu la ga
e)  pa la ne

10).What is the code for ‘makes’  in the given code language ?
a)  mo
b)  pa
c)  ne
d)  zi
e)  ho

ANSWERS:
1)  (d). 2) (e). 3) (b). 4) (d). 5) (b). 6) (e). 7) (e). 8) (a). 9) (b). 10) (d).
Solutions:
Directions(Q. No 1-5) On the basis of given information
From Eqs. (i) and (ii), very = gi
From Eqs. (i), (ii) and (iii), risk = nu
From Eqs. (i) and (iii), associated = ta
From Eqs. (iii) and (iv), also = fu
From Eqs. (i), large = ro
From Eqs. (ii), low = se
From Eqs. (ii) and (iii), is = mi
From Eqs. (iii), that = po
From Eqs. (iv), inherent = di/yu
                        Damaging = di/yu
1).Risk also largeànu fu ro
Answer : d)

2).Veryà gi
Answer : e)

3).Associatedà ta
Answer : b)

4).‘di’ stands for either ‘damaging’ or ‘inherent’
Answer : d)
5).That is lowàpo mi se
Answer : b)
Directions (Q. No. 6-10) On the basis of given information
From Eqs. (i), (ii) and (iv), economicsàka
From Eqs. (i) and (iii), moneyàla
From Eqs. (iii) and (iv), makesàzi
From Eqs. (ii) and (iv), demandàmo/ta
                                   Supplyà mo/ta
From Eqs. (i), isà ho/ga
                    Notà ho/ga
From Eqs. (ii), andàpa
From Eqs. (iii), onlyà ne/ki
                      Partàne/ki
6).It is clear that moneyàla
Answer : e)
7).According to the question.
Code for supplyà ‘mo’ or ‘ta’
Answer : e)
8).According to the question,
Demandà mo/ta, onlyà ne/ki
So, according to option (a) code for ‘more’ will be xi.
Hence, demand only moreàxi ne mo
Answer : a)
9).According to the question,
Andà pa
Moneyà la
In option (a) third code is ‘ga’ which is either for ‘is’ or ‘not’.
So, it is incorrect.
In option (b) third code is ‘lu’, which is not for any other word in question.
So, ‘lu’ is for ‘work’.
Hence, the possible code for ‘work and money’ will be ‘pa la lu’.
Answer : b)
10).It is clear that makesàzi
Answer : d)

For More Reasoning Questions – Click Here

/ 5. Reviews