Practice Reasoning Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-5

    Practice Reasoning Questions
    Practice Reasoning Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-5:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

        Directions (Questions.01-04): Study the following information carefully and answer the questions given below:
        Mr. Kumar goes to his office from his home by a car. He drives the car from point T. He drives 5 km towards south and reaches point U, then he turns to his right and drives 4 km and reaches point V. Now he turns to his right and drives 12 km and reaches point W. He then takes a left turn and drives 5 km and reaches his office. Point Z is exactly midway between point V and W.

    1).What is the distance between point T and his office?
    a)   12 km
    b)   9 km
    c)   10 km
    d)   Data inadequate
    e)   None of these


    2).If point P is 4 km to the east of point W, then how far is P from T and in which direction from point T?
    a)   7 km, north
    b)   7 km, east
    c)   9 km, south
    d)   5 km, north
    e)   None of these


    3).If Mr. Kumar goes 5 km to the east from the office, then how far and in which direction will he be from point W?
    a)   7 km, south
    b)   5 km, north
    c)   1 km, south
    d)   4 km, north
    e)   None of these


    4).Point U is in which direction with respect to point Y?
    a)   Northeast
    b)   South
    c)   Southwest
    d)   Southeast
    e)   None of these


        Directions (Questions.05-10): Study the following information carefully to answer the given questions.
        A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement:
        Input:61 person train 69 city 75 long 64 Kind 73
        Step I:75 61 person 69 city long 64 Kind 73 train
        Step II:73 75 61 69 city long 64 Kind train person
        Step III:69 73 75 61 city 64 Kind train person long
        Step IV:64 69 73 75 61 city train person long kind
        Step V:61 64 69 73 75 train person long Kind city
         And Step V is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the given input.
        Input:38 expert 33 done insect 42 45 32 given find 47 again

    5).Which of the following represents second from the left and third form the right in the fourth step?
    a)   42, given
    b)   42, insect
    c)   33, find
    d)   38, find
    e)   None of these


    6).Which of the following elements appear(s) between ‘33’ and ‘insect’ in Step III?
    a)   Only ‘again’
    b)   Only ‘done’
    c)   ‘done’,’32’ and ‘again’
    d)   Both ‘done’ and ‘32’
    e)   None of these


    7).How many elements are there between ‘47’ and ‘done’ in the second last step?
    a)   Seven
    b)   Six
    c)   Five
    d)   Eight
    e)   None of these


    8).Which step number is the following?
    42 45 47 38 expert 33 done 32 again insect given find
    a)   IV
    b)   V
    c)   II
    d)   III
    e)   None of these


    9).What is the position of ‘38’ with respect to ‘expert’ in Step IV?
    a)   Second to the right
    b)   Eleventh to the left
    c)   Second to the left
    d)   Immediate left
    e)   None of these


    10).How many steps will be required to complete the arrangement?
    a)   Seven
    b)   Six
    c)   Five
    d)   Eight
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). b)   2). a)   3). a)   4). d)   5). a)   6). c)   7). b)   8). d)   9). b)   10). b)



    Online Mock Tests 2019: