Practice Reasoning Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-6

    Practice Reasoning Questions
    Practice Reasoning Questions for Bank PO and Clerk Exams Set-6:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
         Directions (Questions.01-05): Study the following information carefully and answer the questions given below:
        Eight friends I, J, K, L, M, N, O, P and Q were sitting around a circular table in a restaurant for dinner but not necessarily in the same order. Each of them ordered a different type of food, viz Shahi Paneer, Mix Veg, Mushroom, Dosa, Egg Roll, Matar Paneer, Paneer Chilli and Manchurian but not necessarily in the same order.
         K ordered Paneer Chilli and sat third to the left of M. The persons who ordered Matar Paneer and Dosa were immediate neighbors of each other but both of them were not the neighbors of each other but both of them were not the neighbors of either M or K. The persons who ordered Mix Veg and Manchurian were immediate neighbors of each other. Neither M nor L ordered Manchurian. The one who ordered Dosa sat to the left of J, who ordered Mushroom. I ordered Mix Veg but he was not an immediate neighbor of the person who ordered Dosa and Shahi Paneer respectively. P sits third to the left of the person who ordered Manchurian.

    1).Who among the following sits exactly between Q and J?
    a)   The one who orders Matar Paneer
    b)   The one who orders Egg Roll
    c)   The one who orders Panner Chilli
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    2).Who among the following orders Egg Roll?
    a)   K
    b)   M
    c)   Q
    d)   N
    e)   None of these


    3).How many persons sit between the person, who orders Paneer Chilli and L?
    a)   Four
    b)   One
    c)   Two
    d)   Three
    e)   None of these


    4).Which of the following pairs represents the immediate neighbors of the one who orders Mix Veg?
    a)   Q, M
    b)   N, P
    c)   M, L
    d)   K, Q
    e)   None of these


    5).’P’ orders which of the following foods?
    a)   Shahi Paneer
    b)   Egg Roll
    c)   Dosa
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


        Directions (Questions.06-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
        In a certain code language ‘its Indian government notification’ is written as ‘Ko map tip jo’ ‘its published by authority’ is written as ‘see jo ha nil’, ‘notification for government job’ is written as ‘map ta ja tip’ and ‘notification published for job’ is written as ‘ta ja tip see’.
    6).Which of the following is the code for ‘notification’?
    a)   tip
    b)   map
    c)   ja
    d)   jo
    e)   None of these


    7).What does ‘see’ stand for?
    a)   job
    b)   published
    c)   government
    d)   Indian
    e)   None of these


    8).Which of the following represents the code for ‘notification by government’?
    a)   Tip ha map
    b)   Ta map nil
    c)   Tip nil map
    d)   Either 1) or 3)
    e)   None of these


    9).Which of the following is the code for ‘authority’?
    a)   ha
    b)   see
    c)   nil
    d)   ta
    e)   Can’t be determined


    10).Which of the following may be the code for ‘declared by authority’?
    a)   Nil map jo
    b)   Ha nil see
    c)   Sil nil ha
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). c)   2). b)   3). d)   4). a)   5). c)   6). a)   7). b)   8). d)   9). e)   10). c)

    / 5. Reviews