Practice Reasoning Questions for IBPS Clerk Exam Part-I | IBPS Exam Guide

    reasoning questions
    Practice Reasoning Questions for IBPS Clerk Exam Part-I | IBPS Exam Guide:           
    Model practice reasoning questions were given here, candidates those who are preparing for the IBPS Clerk examination can use it.

    1).How many such pair of letters are there in the word CEREMONY each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
    a)   Two
    b)   Three
    c)   Four
    d)   More than four
    e)   None of these


    2).In a certain code language if ‘SUIT’ is written as ‘VTSH’, then how is ‘BOLD’ will be written in that code language?
    a)   NCCJ
    b)   CPMC
    c)   PCCK
    d)   PCEK
    e)   None of these


    3).The position of how many digits in the number 54327618 will remain unchanged if the digits within the number are written in ascending order from left to right?
    a)   None
    b)   One
    c)   Two
    d)   Three
    e)   None of these


    4).In a row of 34 students, W is fifth after X from the front and X is 20th from the back, then what is the position of W from the front?
    a)   20
    b)   25
    c)   30
    d)   22
    e)   None of these


    5).Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    a)   Break
    b)   Split
    c)   Creation
    d)   Crack
    e)   Damage


    Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
    S, T, V, W, X, Y and Z are sitting around a circular table, facing the centre. Y is not second to the left of X and X is not an immediate neighbor of W. V is third to the right of Z. W is second to the left of Z. T is not an immediate neighbor of either W or Z.

    6).Who is second to the right of S?
    a)   Z
    b)   T
    c)   V
    d)   X
    e)   None of these


    7).Which of the following pairs are immediate neighbors of Z ?
    a)   T,V
    b)   V,X
    c)   Y,W
    d)   S,X
    e)   None of these


    8).What is the position of X with respect to W?
    a)   Third to the left
    b)   Second to the right
    c)   Third to the right
    d)   Second to the left
    e)   None of these


    9).Who is on the immediate right of T?
    a)   V
    b)   X
    c)   Z
    d)   Y
    e)   W


    10).How many persons are sitting between X and Y when counted in ACW (Anti Clock Wise) direction from X?
    a)   Two
    b)   Three
    c)   Four
    d)   None
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). b)   2). c)   3). d)   4). a)   5). c)   6). d)   7). d)   8). c)   9). a)   10). a)

    To Get All Updates Daily From IBPS Guide,Subscribe Now by Email

    People Also Visited:



    Online Mock Tests 2019: