Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)

[Dated: 8th May] Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement:

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-5): Read the given information carefully to answer the given questions.
Eight people K, L, M, N, O, P, Q and R live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered eight.
P lives on an even-numbered floor but not on the topmost floor. Only three people live between L and P. L lives immediately below O. Only two people live between R and M. K lives immediately above Q. There are as many people between Q and R as are there between R and O.

1). If L and P interchange their positions and so do K and M, then who will live between M and L as per the new arrangement?
a)  Q
b)  O
c)  W
d)  R
e)  Other than those given as options

2). Who amongst the following lives on the floor numbered six?
a)  M
b)  P
c)  Q
d)  R
e)  L

3). On which of the following floor numbers does O live?
a)  Eight
b)  Six
c)  Three
d)  Seven
e)  Two

4). As per the given arrangement, four of the following five are alike in a certain way 
and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
a)  MR
b)  RP
c)  QL
d)  LO
e)  NK

5). Who amongst the following live exactly between K and N?
a)  L, P
b)  P,Q
c)  Q,O
d)  R,L
e)  Q,R

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, and A8 are seated in a straight line but not necessarily in the same order. Some of them are facing south while some are facing north.
(Note: Same direction means that if one person is facing north then the other also faces north and if one is facing south then the other also faces south. Opposite directions means if one person is facing north than the other person faces south and vice versa.)
 A6 sits third to the right of A8. Only two people sit between A2and A5. Only three people sit to the left of A5, who faces south. A8 is an immediate neighbour neither of A5nor of A2. A8 does not sit at any of the extreme ends of the line. Both the immediate neighbours of A4 face north. A4is not an immediate neighbour of A8. Only one person sits between A1and A4. A1 faces the same direction as A8. The immediate neighbours of A2 face opposite directions. The persons sitting at extreme ends face opposite directions. Afaces a direction opposite that of A4.

6). Who among the following sit at the extreme ends of the line?
a)  A1,A3
b)  A7, A1
c)  A8, A7
d)  A2, A4
e)  None of these

7). Who among the following sits on the immediate right of A5?
a)  A3
b)  A8
c)  A6
d)  A4
e)  None of these

8). How many persons are there between A4 and A3?
a)  Two
b)  None
c)  One
d)  Three
e)  None of these

9). Who among the following is third to the left of A1?
a)  A2
b)  A8
c)  A4
d)  A6
e)  None of these

10). Who sits exactly between A1 and A4?
a)  A5
b)  A3
c)  A6
d)  Can’t be determined
e)  None of these


Answer Key:
1).a   2).e  3).d  4).d   5).b   6).b   7).c   8).a   9).d   10).a

Explanation:
Directions (Q. 1-5):
Directions (Q. 6-10):

More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams – Click Here 
Online Mock Tests 2019: