Practice Reasoning Questions For SBI PO Pre& Upcoming Exams 2017 (Seating Arrangement) Answers updated

Practice Reasoning Questions For SBI PO Pre& Upcoming Exams (Seating Arrangement)  Set-23:

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is equal distance between adjacent persons. In row 1, A, B, C, D and E are seated facing north. In row 2, V, W, X, Y and Z are seated facing south, but not necessarily in the same order. Each member sitting in a row faces another member of the other row. Only two people sit between Z and V. The one who faces Z sits on the immediate left of C. V sits at one of the extreme ends of the line. Only one person sits between C and B. The one who faces B sits on the immediate left of W. E sits second to the right of A. Neither B nor C faces Y.
1). Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Who among the following do not belong to that group?
a)   B, E
b)   A, C
c)   Y, Z
d)   X, W
e)   D, C
2). Who among the following is facing D?
a)   Y
b)   V
c)   Z
d)   X
e)   W
3). Who among the following is facing X?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
4). Which of the following statements is TRUE regarding E?
a)   Only two persons between E and D.
b)   E sits at an extreme end of the row.
c)   E faces one of the immediate neighbours of Z.
d)   None of the given statements is true
e)   C sits on the immediate right of E
5). What is the position of Y with respect to W?
a)   Second to the left
b)   Immediate left
c)   Second to the right
d)   Third to the right
e)   None of these

Directions (Q. 6-11): Study the following information carefully and answer the questions given below:
P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre, but not necessarily in the same order.
Q sits second to the left of W’s husband. No female is an immediate neighbour of Q. S’s daughter sits second to the right of U, Who is sister of V. U is not an immediate neighbour of W’s husband. Only one person sits between P and U. P is father of V. W’s brother S sits on the immediate left of W’s mother. Only one person sits between W’s mother and T. V is not an immediate neighbor of T. Only one person sits between W and V. V is the mother of R.
6). Who among the following sits on the immediate right of Q?
a)   Daughter of V
b)   Son of V
c)   Mother of R
d)   Can’t be determined
e)   None of these
7). Who among the following sits opposite S’s daughter?
a)   R
b)   S
c)   P
d)   U
e)   None of these
8). How is Q related to U?
a)   Mother
b)   Grandmother
c)   Grandfather
d)   Father
e)   None of these
9). How many females are there in the family?
a)   Two
b)   Three
c)   Four
d)   Five
e)   None of these
10). Who among the following is third to the right of second to the right of W’s husband?
a)   W’s brother
b)   W’s mother
c)   S’s daughter
d)   V’s sister
e)   None of these
11). Which of the following statements is/are true?
a)   T is brother of U
b)   W sits second to the right of R
c)   P is brother – in – law of S
d)   None is true
e)   None of these

Answer Key:
1).e   2).a   3).c   4).a    5).d    6).b    7).c    8).b    9).d    10).a  11). c)

Explanation:
Directions (Q. 1-5):

Directions (Q. 6-11):



More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams – Click Here 

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: