Practice Reasoning Questions For SBI PO Prelims& NIACL 2017 (Seating Arrangement& Alpha Numeric Symbols)

Practice Reasoning Questions For SBI PO Prelims& NIACL 2017
Practice Reasoning Questions For SBI PO Prelims& NIACL 2017 (Seating Arrangement& Alpha Numeric Symbols:

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-6): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a rectangular table facing the centre. Three persons are sitting on each bigger side and one on each smaller side. All the persons belong to a different country, viz India, USA, China, Singapore, Switzerland, UK, Nepal and Bangladesh.
G sits on the smaller side and to the right of the one who is from Nepal. The persons who are from Switzerland and Singapore are not on the same side of the table. B sits opposite the person who is from India. E is third to the left of the person who is from the UK. F and G are sitting opposite each other. C sits diagonally opposite the person who is from Nepal. The person from Singapore is second to the right of the person who is from Switzerland and second to the left of A, who is not adjacent to the one who is from Nepal. D is second to the right of the one who is from Bangladesh. F is not from China. The person who is from the UK is not a neighbour of the one who is from China. Neither A nor D is from the USA.

1). A belongs to which of the following countries?
a)  USA
b)  China
c)  UK
d)  Can’t be determined
e)  None of these

2). Which of the following combinations is true?
a)  H – China
b)  D – UK
c)  E – USA
d)  A – India
e)  None of these

3). Who among the following sits third to the right of the one who is from the UK?
a)  H
b)  The one from Bangladesh
c)  The one from Nepal
d)  A
e)  None of these

4). Who among the following sits diagonally opposite D?
a)  A
b)  E
c)  B
d)  C
e)  None of these

5). Who among the following belongs to the USA?
a)  E
b)  B
c)  D
d)  H
e)  None of these

6). Who among the following sits third to the right of H?
a)  The one who is from China
b)  The one who is from the USA
c)  The one who is from the UK
d)  The one who is from Nepal
e)  None of these

Directions (Q. 7-11): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

 M  I &  R  S  2  K  3  #  T  6  L  E  %  A  F  G  U  $  H  *  5  9  J  4  D  W  7  @  Q  !  ©  N  B.

7). If all the symbols are dropped from the arrangement, which of the following will be the twelfth from the left end ?
a)  F
b)  G
c)  E
d)  D
e)  None of these

8). What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
&SK  TL%  G$*  ?
a)  JD7
b)  JW@
c)  JDW
d)  94W
e)  None of these

9). Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
a)  GFU
b)  J94
c)  R&S
d)  T6#
e)  7W@

10). Which of the following is eighth to the right of the nineteenth from the right end of the above arrangement ?
a)  4
b)  3
c)  J
d)  9
e)  None of these

11). How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a number ?
a)  None
b)  One
c)  Two
d)  Three
e)  None of these


Answers:                               
1). b)   2). c)   3). c)   4). d)   5). a)   6). b)   7). e)   8). a)   9). d)   10). c)  11). c)
Explanation:

Directions (Q. 1-6):


7). E)M  I R  S  2  K  3 T  6  L  E A  F  G  U H  5  9  J  4  D  W  7 Q  N  B.
8). A) 

9). D)

10). C)

11). C)RS2, DW7


More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams – Click Here 
Online Mock Tests 2019: