Practice Reasoning Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-32

    Practice Reasoning Questions
    Practice Reasoning Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-32:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).In a certain code language the word ARTICLE is written as GNEKVTC. How will the word CRYPTIC be written in that code language?
    a)   EFVRZTE
    b)   EKVRASE
    c)   ELVRASE
    d)   EKVRATE
    e)   FKVRATE


    2).If it is possible to make a meaningful word from the fifth, seventh, eighth, ninth and thirteenth letters of the word ‘ACKNOWLEDGEMANTS’. Using each letter only once, write the second letter from the left end of that word as your answer. If no such word can be made write X as your answer and if more than one such word can be made, write M as your answer.
    a)   X
    b)   M
    c)   O
    d)   E
    e)   D


    3).Four of the following five are similar in relation to either positions in the English alphabet and hence from a group. Which one does not belong to that group?
    a)   DFU
    b)   IKP
    c)   GIQ
    d)   BDW
    e)   FHS


    4).’Ice’ is related to ‘coolness’ in the same way as ‘Earth’ is related to
    a)   Ocean
    b)   Weight
    c)   Heat
    d)   Gravitation
    e)   Forest


    5).How many such pairs of letters are there in the word INSPIRED each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
    a)   None
    b)   Two
    c)   Three
    d)   One
    e)   More than three


    Directions (Q.6-9):In this question two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

    6).Statements:  No book is a paper.
                              Some papers are stories.
                              All poems are books.
        Conclusions:I. Some books are stories.
                                II.No poem is a story.
                             
    a)   Only conclusion I follows.
    b)   Either conclusion I or II follows.
    c)   Both conclusions I and II follow.
    d)   Only conclusion II follows.
    e)   Neither conclusion I nor II follows.


    7).Statements:  Some triangles are circles.
                               All circles are empty.
                               No triangle is a rectangle.
     Conclusions:I. Some circles are not rectangles.
                           II. All rectangles being empty is a possibility.
    a)   Only conclusion II follows.
    b)   Only conclusion I follow.
    c)   Neither conclusion I nor II follows.
    d)   Both conclusion I and II follow.
    e)   Either conclusion I or II follows.


    8).Statements: No mountain is a river.
                             Some hills are mountains.
         Conclusions:I. All rivers being hills is a possibility.
                               II. No mountain is a hill.
    a)   Both conclusions I and II follow.
    b)   Only conclusion I follow.
    c)   Only conclusion II follows.
    d)   Either conclusion I or II follows.
    e)   Neither conclusion I nor II follows

    9).Statements:  Some chairs are tables.
                              All tables are windows.
                              No window is a door.
        Conclusions:I.Some doors being tables is a possibility.
                              II.Some chairs are not doors.
    a)   Neither conclusion I nor II follows.
    b)   Only conclusion I follows.
    c)   Either conclusion I or II follows.
    d)   Only conclusion II follows.
    e)   Both conclusions I and II follow.


    10). If the first and the fifth digits of the number 9 3 1 5 2 8 6 7 are interchanged, so are the second and the sixth digits, and so on, then what should be the second digits from the right?
    a)   1
    b)   6
    c)   8
    d)   3
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). d)   2). c)   3). c)   4). d)   5). e)   6). e)   7). d)   8). b)   9). d)   10). a)


    People Also Visited:

    List of 100 Practice Reasoning Questions

    Online Mock Tests 2019: