Practice Reasoning Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-33

    Practice Reasoning Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams
    Practice Reasoning Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-33:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
               Directions (Q.1-5): In each questions two statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

    1).Statements:    All suns are moons.
                                  Some suns are planets.
          Conclusions:   I. All moons are suns.
                                  II. At least some moons are planets.
    a)   Neither conclusion I nor II is true
    b)   Both conclusions I and II are true
    c)   Only conclusion II is true
    d)   Either conclusion I or II is true
    e)   Only conclusion I is true


    2).Statements:   All dancers are artists.
                                No artist is a racer.
        Conclusions:  I. No dancer is a racer
                                II. At least some dancers are racers.
    a)   Either conclusion I or II is true
    b)   Only conclusion I is true
    c)   Neither conclusion I nor II is true
    d)   Only conclusion II is true
    e)   Both conclusions I and II are true


    3).Statements:  Some rails are trains.
                                Some rails are locals.
          Conclusions: I. At least some trains are locals.
                                 II.No train is a local.
    a)   Neither conclusion I nor II is true
    b)   Only conclusion II is true
    c)   Only conclusion I is true
    d)   Either conclusion  I or II is true
    e)   Both conclusions I and II are true


    4).Statements:   Some jars are cans.
                                 No can is box.
          Conclusions: I. No jar is a box.
                                 II. Some jars are boxes.
    a)   Either conclusion I or II is true
    b)   Only conclusion II is true
    c)   Neither conclusion I nor II is true
    d)   Both conclusions I and II are true
    e)   Only conclusion I is true


    5).Statements: All solutions are problems.
                                All questions are solutions.
     Conclusions: I. No question is a problem.
                           II.All questions are problems.
    a)   Neither conclusion I nor II  is true
    b)   Both conclusions I and II are true
    c)   Only conclusion II is true
    d)   Only conclusion I is true
    e)   Either conclusion I or II is true


    Directions (Q.6-10):In each questions are given three statements followed by five conclusions, one of which definitely does not logically follow (or is not a possibility of occurrence) from the given statements. That conclusion is your answer.

    (Note: You have to take the three given statements to be true even it they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically does not follow from the given statements disregarding commonly known facts)

    6).Statements: Some cups are glasses.
                               All glasses are plates.
                               No plate is a spoon.
    Conclusions:
    a)   No glass is a spoon.
    b)   Some cups are plates.
    c)   All plates being cups is a possibility.
    d)   All spoons are glasses.
    e)   Some glasses not being cups is a possibility.


    7).Statements: No word is a letter.
                              All letters are alphabets.
                             Some vowels are alphabets.
      Conclusions:
    a)   Some alphabets not being vowels is a possibility.
    b)   Some alphabets are not words.
    c)   No letter is a word.
    d)   No alphabet is a letter.
    e)   All vowels being letters is a possibility.


    8).Statements: Some parrots are birds.
                              All birds are crows.
                             Some crows are pigeons.
        Conclusions:
    a)   All parrots being pigeons is a possibility.
    b)   No parrot is a crow.
    c)   Some parrots are crows.
    d)   All birds being pigeons is a possibility.
    e)   At least some crows are birds.


    9).Statements: No pen is a cap.
                             Some caps are covers.
                              No cover is a pencil.
    Conclusions:
    a)   At least some caps are pens.
    b)   Some covers are not pens.
    c)   Some caps are not pencils.
    d)   No pencil is a cover.
    e)   Some covers not being caps is a possibility.


    10).Statements: All teachers are doctors.
                                Some professors are doctors.
                                All professors are writers.
        Conclusions:
    a)   All teachers being writers is a possibility.
    b)   All professors being teacher is a possibility.
    c)   No doctor is a writer.
    d)   At least some doctors are writers.
    e)   Some doctors not being professors is a possibility.


    Answers:                                 
    1). c)   2). b)   3). d)   4). a)   5). c)   6). d)   7). d)   8). b)   9). a)   10). c)

    People Also Visited:

    List of 100 Practice Reasoning Questions

    / 5. Reviews