Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Specialist Officer Exam 2015 Set-3

    Practice Reasoning Questions for IBPS Specialist Officer Exam
    Posted Date- 5thFebruary 2015:
    Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Specialist Officer Exam 2015 Set-3:      
    List of Practice Reasoning Questions for the upcoming IBPS Specialist Officer Exam 2015 were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
         Directions (Questions 1- 6): Study the following information carefully and answer the questions given below:
             There are seven friends E, F, G, H, I, J and K working in three different banks, via ICICI, HDFC and Citibank. At least two friends work in one bank. All of them use different mobile connections, via Vodafone, MTS, Airtel, Idea, Reliance and BSNL, but not necessarily in the same order. Each of them likes different colors, via Green, Red, White, Black, Pink, Blue and Orange, but not necessarily in the same order.
           I uses BSNL and likes Orange color. F and K work in ICICI Bank. F uses Airtel and likes neither Pink nor Blue color. The one who likes White color uses MTS and works in HDFC Bank only with G. E uses Vodafone, likes Green color and works only with J. G uses Aircel and K uses Reliance. J likes Black. The one who uses Aircel does not like Blue color.

    1).Who among the following likes Pink color?
    a)   J
    b)   G
    c)   K
    d)   I
    e)   None of these


    2).Which of the following groups works in HDFC Bank?
    a)   H, F, G
    b)   G, E, I
    c)   G, H
    d)   E, J
    e)   None of these


    3).Who among the following uses mobile connection of Idea?
    a)   J
    b)   G
    c)   K
    d)   H
    e)   None of these


    4).How many persons work in ICICI Bank?
    a)   Two
    b)   Three
    c)   Four
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    5).which of the following combinations is true?
    a)   H – MTS – Pink – HDFC
    b)   I – Idea – Orange -ICICI
    c)   J – Reliance – Blue – Citibank
    d)   None is true
    e)   All are true


    6).Which of the following statements is not true?
    a)   F likes Red color and works in ICICI Bank.
    b)   H likes White color and uses MTS
    c)   E works in Citibank and likes Green color
    d)   K  likes White color and uses Reliance
    e)   None of these


    Directions (Questions- 07 to 10):Read the Following information carefully and answer the questions asked below.
                Eight friends A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting in a row on chairs numbered 21 to 28 in ascending order from left to right. All of them are facing north. C is sitting in the chair no. 26. There are two persons between C and A. B and H always sit adjacent to each other. G sits adjacent to neither A nor C. E never sits on an odd-numbered chair. Neither B nor H sits on the chair no.24. There is only one person between F and B. D does not sit adjacent to F.

    7). Who among the following sits on the immediate right of E?
    a)   F
    b)   C
    c)   A
    d)   B
    e)   None of these


    8).Which of the following pairs sits at the extreme ends of the row?
    a)   D, C
    b)   H, D
    c)   G, H
    d)   B, A
    e)   None of these


    9).How many persons are there between A and B?
    a)   One
    b)   Two
    c)   Three
    d)   None
    e)   None of these


    10).Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not below to that group?
    a)   G
    b)   B
    c)   F
    d)   C
    e)   A

    Answers:                                 
    1). b)   2). c)   3). a)   4). b)   5). d)   6). d)   7). a)   8). c)   9). c)   10). d)



    / 5. Reviews