Practice Reasoning Questions For Upcoming SBI PO prelims& TMB Exams 2017 (Input-Output& Puzzles)

Practice Reasoning Questions For Upcoming SBI PO Prelims& TMB Exams (Input-Output& Puzzles)  Set-3:

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Study the following information to answer the questions given below-
A word and number arrangement machine when given an Input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.
Input: tea at road 2 9 based 4 25 sooner 6 nearest 49 8 torture.
Step I:at 2 tea road 9 based 4 25 sooner 6 nearest 49 8 tortures.
Step II:at 2 based 25 tea road 9 4 sooner 6 nearest 49 8 tortures.
Step III:at 2 based 25 nearest 49 tea road 9 4 sooner 6 8 tortures.
Step IV:at 2 based 25 nearest 49 road 4 tea 9 sooner 6 8 tortures.
Step V:at 2 based 25 nearest 49 road 4 sooner 6 tea 8 tortures.
Step VI:at 2 based 25 nearest 49 road 4 sooner 6 tea 9 tortures 8
Step VI is the last step of the rearrangement.
As per rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
Input: bus 9 a joints rose 1 6 4 toe 49 9 princes managements 121 tight 25.

1).Which step number will be the following output? “a 1 bus 9 joints 6 managements 121 princes 49 rose 4 toe 9 tight 25”
a)   Step I
b)   Step II
c)   Step III
d)   Step VII
e)   None of these
2).How many steps are needed to complete this arrangement?
a)   four
b)   five
c)   six
d)   seven
e)   None of these
3).What is the position of ‘4’ in step II?
a)   fifth from the right
b)   fourth from the right
c)   thrid from the left
d)   seventh from the right
e)   None of these
4).Which of the following is 5th from the left of step IV in the above arrangement?
a)   bus
b)   1
c)   managements
d)   joints
e)   None of these
5).Which of the following is the last step of the given Input?
a)   a 1 bus 9 joints 6 managements 121 rose 4 toe 49, 9 princes tight 25
b)   a 1 bus 9 joints 6 tighty 25 121 rose managements 4 toe 49 9 princes
c)   a 1 bus 9 joints 6 managements 121 princes 49 rose 4 toe 9 tight 25
d)   a 1 bus 9 joints 6 managements 121 princes 49 rose 4 tight 25 toe 9
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Read the following information and answer the questions that follow.
There are six mothers – A, B, C, D, E and F. All are making plan to have fun with their children – P, Q, R, S, T and U, but not necessarily in the same order. But all of them have some urgent piece of work in clinic, shop, parlour, garden and two of them have to visit shopping mall. All mothers& their children like different ice-creams viz Vanila, Chocobar, Kashta, Black Current in pair. But Vanila and Chocobar are preferred by two pairs.
Further information is as follows
I. A and D visit shopping mall but do not like either Vanila or Black Current ice-cream.
II. E can’t go out either with P or with Q she doesn’t go to a parlour and does not eat Kashta or Chocobar.
III. S and R want to go to clinic and parlour respectively.
IV. C goes out with U to shop but doesn’t like either Chocobar or Black Current ice cream.
V. B goes to clinic and likes Vanila.
VI. E goes out with T. Both of them like Black Current.
VI. The one who go to parlor likes chocobar.
VIII. C dont like Kastha.

6).Who among the following visits clinic?
a)   E
b)   B
c)   F
d)   can’t be determined
e)   None of these
7).Which flavour does R like?
a)   Chocobar
b)   Kashta
c)   Vanila
d)   Black Current
e)   None of these
8).Who goes to garden?
a)   R
b)   T
c)   P
d)   S
e)   can’t be determined
9).If A goes out with P, who among the following likes Kasta ice-cream?
a)   T
b)   S
c)   R
d)   U
e)   Can’t be determined
10).Which flavour does C like?
a)   Kasta
b)   Black Current
c)   Chocobar
d)   Can’t be determined
e)   None of these

Answer Key:
1).e   2).b  3).e  4).d   5).d   6).b   7).a   8).b   9).e   10).e

Explanation:
Directions (Q.1-5):
The word and number rearrangement machine rearranges one word and one number in each step from left to right end. It rearranges words in an alphabetical order, and
numbers in such a way that if the number of alphabet present in word is even the number is even comes along with word and if the number of alphabet is odd the number is square of total number of alphabet present in that odd word.
For the given Input:-
Input: bus 9 a joints rose 1 6 4 toe 49 9 princes managements 121 tight 25
Step I:a 1 bus 9 joints rose 6 4 toe 49 9 princes managements 121 tight 25
Step II:a 1 bus 9 joints 6 rose 4 toe 49 9 princes managements 121 tight 25
Step III:a 1 bus 9 joints 6 managements 121 rose 4 toe 49 9 princes tight 25
Step IV:a 1 bus 9 joints 6 managements 121 princes 49 rose 4 toe 9 tight 25
Step V:a 1 bus 9 joints 6 managements 121 princes 49 rose 4 tight 25 toe 9

1).e   2).b  3).e  4).d   5).d

Directions (Q.6-10):

6).b   7).a   8).b   9).e   10).e



More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams – Click Here
Online Mock Tests 2019: