Practice Reasoning Questions Set-12 for Upcoming Bank PO and Clerk Exams

    Practice Reasoning Questions Set-12
    Practice Reasoning Questions Set-12:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
        Directions (Questions.01-05): Study the following information carefully and answer the questions given below:

        Eight chemicals A, B, C, D, E, F, G and H contained in eight different bottles, are placed around a circular table in such a manner that the tap fixed to each bottle is directed outward from the centre of the table. Each chemical is of a different color, viz Blue, Yellow, Orange, White, Green, Violet, Brown and Black, but not necessarily in the same order.
    ·        Chemical B is placed third to the right of Chemical D.
    ·        The Yellow chemical is placed on the immediate left of Chemical B.
    ·        The color of Chemical B is not White.
    ·        Chemical F is placed fourth to the left of Chemical A.
    ·        Neither Chemical F nor Chemical A is an immediate neighbor of Chemical B.
    ·        The color of Chemical C is Violet and is placed third to the left of the Yellow chemical.
    ·        The Green chemical is placed second to the right of the Violet chemical.
    ·        The Brown chemical is placed second to the right of Chemical B.
    ·        H is the Orange chemical and is placed exactly between Chemical C and Chemical A.
    ·        The Blue chemical is placed second to the left of the Orange chemical
    ·        Chemical G is placed third to the right of Chemical C.

    1).Which of the following chemicals is of White color?
    a)   D
    b)   F
    c)   G
    d)   E
    e)   None of these


    2).Which is H’s position with respect F?
    a)   Third to the left
    b)   Fourth to the left
    c)   Second to the right
    d)   Third to the right
    e)   Second to the left


    3).How many chemical bottles are placed between Chemical A and G (counted from G clockwise)?
    a)   Three
    b)   Two
    c)   Four
    d)   One
    e)   None of these


    4).Four of the following five is alike in a certain way and hence forms a group. Which of the following does not belong to that group?
    a)   Yellow – Blue
    b)   Violet – Brown
    c)   Black – Green
    d)   Orange – White
    e)   Green – Yellow


    5).What is the color of Chemical B?
    a)   Yellow
    b)   Black
    c)   Blue
    d)   Can’t say
    e)   None of these


        Directions (Questions.06-10): Study the following information carefully to answer the given questions.

        In a certain code language, ‘business enterprises in India’ is written as ‘so jo no vo’, ‘the business models of information’ is written as ‘do to ro jo co’, ‘enterprises resource planning’ is written as ‘lo no to qo’ and ‘information implementation system’ is written as ’ko co wo’.

    6).What is the code for ‘information’?
    a)   do
    b)   co
    c)   ko
    d)   ro
    e)   None of these


    7).The code ‘lo’ is used for which of the following words?
    a)   India
    b)   models
    c)   providing
    d)   planning
    e)   None of these


    8).Code ‘wo jo lo qo’ can be decoded as which of the following?
    a)   Models providing business system
    b)   Planning providing business system
    c)   Planning providing implementation business
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    9).Which of the following could be a code for ‘India business resource models’?
    a)   no jo so to
    b)   go no jo qo
    c)   go no jo to
    d)   Can’t say
    e)   None of these


    10).What is the code for ‘of’’?
    a)   ro
    b)   do
    c)   Either ‘do’ or ‘ro’
    d)   Can’t say
    e)   None of these



    Answers:                                 
    1). d)   2). a)   3). b)   4). e)   5). b)   6). b)   7). c)   8). d)   9). c)   10). c)

    Click Here to Subscribe Us Via Email

    / 5. Reviews