Practice Reasoning Questions Set-15 for Upcoming Bank PO and Clerk Exams

    Practice Reasoning Questions Set-15
    Practice Reasoning Questions Set-15:
    The List of Practice Reasoning Questions for SBI and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

        Directions (Questions.01-02): In this question is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumption and decide which of those is/are implicit in the person’s statement.

    1).Statement:Send Employee XYZ for training in UK to gain more insight into the project which he is handling at present.
        I.Some similar training programmes are available in the employee’s own country as well.
        II.With the present skill sets, Employee XYZ is incapable of handling the project.
    a)   Bothe I and II are implicit
    b)   Only II is implicit
    c)   Either I or II is implicit
    d)   Only I is implicit
    e)   Neither I nor II is implicit


    2).Statement:Minute traces of nitrate sometimes present in cattle fodder B may be responsible for the poor health of the cattle; therefore use fodder G to ensure that your cattle remain healthy.
        I. Cattle fodder G does not contain nitrate.
        II.Nitrate is toxic to all living beings.
    a)   Only I is Implicit
    b)   Neither I nor II is implicit
    c)   Both I and II are implicit
    d)   Only II is implicit
    e)   Either I or II is implicit


        Directions (Questions.03-05): Study the following information and answer the given questions.
        M is the mother of B. A is the husband of M. N is the only brother of B. C is married to B. Q is the only child of C. N does not have any sister. J is the father of A.

    3).If A does not have any grandson, then how is Q related to B?
    a)   Nephew
    b)   Cannot be determined
    c)   Sister-in-law
    d)   Niece
    e)   Daughter-in-law


    4).How is A related to C?
    a)   Brother-in-law
    b)   Uncle
    c)   Father-in-law
    d)   Nephew
    e)   Cannot be determined


    5).How is B related to J?
    a)   Brother
    b)   Father
    c)   Nephew
    d)   Brother-in-law
    e)   Grandson


        Directions (Questions.06-10): Read the given information and answer the given questions.
        Eight people R, Q, R, S, T, U, V and W live on separate floors of an eight-floor building. Ground floor is numbered I, first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is numbered 8.

    ·        P lives on the floor numbered five. Only two people live between P and Q. Q lives above P.
    ·        V lives immediately above S. T lives immediately above R.
    ·        Only one person lives between T and W.
    ·        T lives above W. U lives on an odd-numbered floor.

    6).How many people live between the floors on which S and R live?
    a)   three
    b)   one
    c)   two
    d)   four
    e)   more than four


    7).Who lives on the floor immediately above P?
    a)   U
    b)   W
    c)   S
    d)   R
    e)   Other than these given as options


    8).Which of the following is true with respect to the given information?
    a)   V lives on the topmost floor.
    b)   U lives on floor No. 1.
    c)   P lives immediately above W.
    d)   Only one person lives between W and U.
    e)   Only two people live between T and S


    9).Who among the following lives on floor No. 2?
    a)   V
    b)   R
    c)   W
    d)   S
    e)   T


    10).Which of the following lives between R and U?
    a)   T
    b)   P
    c)   V
    d)   W
    e)   No one


    Answers:                                 
    1). e)   2). a)   3). d)   4). c)   5). e)   6). c)   7). c)   8). b)   9). c)   10). d)

    Click Here to Subscribe Us Via Email

    Online Mock Tests 2019: