Practice Reasoning Questions Set-16

    Practice Reasoning Questions Set-16
    Practice Reasoning Questions Set-16:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

        Directions (Questions.01-05): Study the following information and answer the questions that follow.
        Seven institutes P, Q, R, S, T, U and V provide coaching for seven different competitive exams, viz Engineering, NET, CAT, SSC, Banking, Medical and TED, but not necessarily in the same order. There is one day weekly, off in each institute from Monday to Sunday but not necessarily in the same order. No two institutes have the same weekly off day.
    ·        Institute R provides coaching for NET and is no closed either on Friday or on Wednesday.
    ·         Institute S provides coaching for Engineering, and Thursday is its weekly off day.
    ·        Institute T and U do not provide coaching for Banking and neither of these has Wednesday as weekly off day.
    ·        Institute Q provides coaching for SSC and remains closed on Sunday.
    ·        The one which provides coaching for Medical has Tuesday as weekly off day.
    ·        Institute V provides coaching for TET and remains closed on Monday
    ·        Institute T does not provide coaching for CAT

    1).Institute R remains closed on which of the following days?
    a)   Tuesday
    b)   Monday
    c)   Sunday
    d)   Saturday
    e)   None of these


    2).Which of the following institutes provides coaching for Banking?
    a)   P
    b)   T or U
    c)   T
    d)   U
    e)   None of these


    3).Which of the following combinations is correct?
    a)   Thursday – S – Medical
    b)   Wednesday – Q – Banking
    c)   Friday – U – CAT
    d)   Wednesday – Q – SSC
    e)   None of these


    4).Which institute provides coaching for Medical?
    a)   S
    b)   U
    c)   T
    d)   P
    e)   None of these


    5).On which of the following days does Institute U remains closed?
    a)   Sunday
    b)   Wednesday
    c)   Tuesday
    d)   Can’t be determine
    e)   None of these


        Directions (Questions.06-10): Study the information carefully and answer the following questions.
        In a certain code language ‘notification of the Indian government’ is written as ‘doo see mo nee ti’, ‘government notification published’ is written as ‘see jo mo’, ‘published by authority’ is written as ‘jo pi ga’, and ‘notification of authority’ is written as ‘pi see ti’.

    6).Which of the following represents the code for ‘government notification by authority’?
    a)   See ga pi mo
    b)   Jo mo pi ga
    c)   Ga pi mo ti
    d)   Mo pi see nee
    e)   None of these


    7).Which of the following could be a code for ‘government declares authority notification’?
    a)   Ga see mo jo
    b)   Alu pi ga see
    c)   Pi qa see mo
    d)   Alu pta ga see
    e)   None of these


    8).Which of the following is the code for ‘Indian’?
    a)   mo
    b)   doo
    c)   nee
    d)   Can’t say
    e)   None of these


    9).What does ‘nee’ stand for?
    a)   the
    b)   of
    c)   Either ‘Indian’ or ‘the’
    d)   Indian
    e)   None of these


    10).What does ‘ga’ stand for?
    a)   by
    b)   authority
    c)   published
    d)   Can’t say
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). d)   2). a)   3). c)   4). c)   5). e)   6). a)   7). c)   8). d)   9). c)   10). a)

    Online Mock Tests 2019: