Practice Reasoning Questions Set-30

    Practice Reasoning Questions
    Practice Reasoning Questions Set-30:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
               Directions (Q.1-3): Study the following information carefully to answer the questions given below:
                ‘P×Q’ means ‘P is brother of Q’
                ‘P@Q’ means ‘P is sister of Q’
                ‘P+Q’ means ‘P is father of Q’
                ‘P÷Q’ means ‘P is mother of Q’

    1).Which of the following represents ‘A is paternal aunt of M’?
    a)   A@B×R@M
    b)   A@N+M×B
    c)   A÷N×D@M
    d)   A÷D@M
    e)   None of these


    2).How is M related to D in the following expression?
                H+M÷N@D
    a)   Niece
    b)   Nephew
    c)   Nephew or niece
    d)   Mother
    e)   Data inadequate

    3).Which of the following represents ‘B is daughter of W’?
    a)   W÷R+B
    b)   W+ R×B@M
    c)   W×R×B
    d)   W+R@P+T@B
    e)   None of these


    Directions (Q.4-10):Study the following information carefully to answer the given questions.
    A building has ten floors numbered 1 to 10 in such a way that the ground floor is numbered 1, the floor above it numbered 2 and so on such that the topmost floor is numbered 10.
     Ten people named Rahul, Shyam, Alok, Vivek, Saurav, Manish, Rakesh, Deepak, Rohit and Ramesh are staying on different floors, not necessarily in the same order. There are two people staying between Shyam and Manish. Ramesh is staying on 1st floor. Three persons are staying between Vivek and Deepak. Manish is staying on even- numbered floor. Rohit stays on eighth floor. Alok is staying on the floor immediately below Rohit’s floor and immediately above Deepak’s floor. Rakesh is staying between the floors of Saurav and Manish.

    4).How many person are staying between Saurav and Ramesh?
    a)   Two
    b)   Three
    c)   Four
    d)   Five
    e)   None of these


    5).Who is staying on floor no.9?
    a)   Rohit
    b)   Alok
    c)   Rahul
    d)   Vivek
    e)   Deepak


    6).Who is staying between Shyam and Rakesh?
    a)   Manish
    b)   Saurav
    c)   Rakesh
    d)   Shyam
    e)   Deepak


    7).If Deepak and Rahul exchange their floors, how many people will be staying between Rahul and Rakesh?
    a)   Two
    b)   One
    c)   Three
    d)   Four
    e)   None


    8).The topmost floor is occupied by________.
    a)   Vivek
    b)   Rohit
    c)   Alok
    d)   Deepak
    e)   Rakesh


    9).Statement: The Government of India has appealed to people to join the movement to voluntarily give up their LPG subsidy.
    Which of the following can be aneffect of the above statement?
    a)   Piped cooking gas will be provided to millions of people.
    b)   Subsidy burden on the government will be reduced.
    c)   Lifestyle of poor will improve
    d)   Price of gas cylinder will decrease.
    e)   Only 2 and 4


    10).China has plan to build a 540-kilometre strategic high-speed rail link between Tibet and Nepal passing through a tunnel under Mt.Everest, a move that could raise an alarm in India about China’s growing influence in its neighbourhood.
     Which of the following may be aconsequenceof the given information?
    a)   Bilateral trade will reduce between the two countries.
    b)   Local economies and people’s livelihoods will improve.
    c)   India will protest against the decision in the UNESCO.
    d)   There will be ecological imbalance in the Himalayan system.
    e)   Only 2) and 4)

    Answers:                                 
    1). b)   2). d)   3). b)   4). a)   5). c)   6). b)   7). a)   8). a)   9). b)   10). d)

    People Also Visited:

    List of 100 Practice Reasoning Questions

    / 5. Reviews