Practice Reasoning Questions Set-31

    Practice Reasoning Questions
    Practice Reasoning Questions Set-31:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
           Directions (Q.1-5): Study the following information carefully to answer the given questions:

                Eight friends-Romil, Ramesh, Rakesh, Rohit, Rahul, Abhijeet, Abhishek and Ani – sitting around a circular table, but not necessarily in the same order. Four of them are facing inside and the other four are facing outside. All eight friends belong to eight different cities-Bhopal, Patna, Kolkata, Delhi, Gwalior, Bengaluru, Chennai and Rajkot-but not necessarily in the same order.
                Abhijeet faces the centre and sits third to the right of Rakesh. Rohit belongs to   Kolkata and faces the person who belongs to Bengaluru.Abhishek sits third to the right of Ramesh, who stays in Bhopal. The person who belongs to Delhi is facing the same direction as the person who belongs to Gwalior. Rahul is sitting between the person who belongs to Kolkata and the one from Rajkot respectively. Romil belongs to Gwalior and Rakesh belongs to Patna. The person who belongs to Chennai is facing outward and is immediate neighbor of the person who belongs to Rajkot. Anil is the immediate neighbor of the persons who belong to Gwalior and Chennai. Rahul is on the immediate left of Rohit.

    1). Which of the following friends belongs tom Bengaluru?
    a)   Romil
    b)   Rohit
    c)   Anil
    d)   Abhishek
    e)   Rahul


    2). Who are immediate neighbours of Romil?
    a)   Ramesh and Rakesh
    b)   Rahul and Rohit
    c)   Anil and Ramesh
    d)   Abhishek and Rahul
    e)   Rohit and Abhijeet


    3). Which of the following pairs is true?
    a)   Romil-Bhopal
    b)   Anil-Bengaluru
    c)   Rohit-Delhi
    d)   Abhijeet-Delhi
    e)   Abhisek-Patna


    4). What is the position of Ramesh with respect to Rahul?
    a)   Third to the right
    b)   Fourth to the Left
    c)   Fifth to the right
    d)   Second to the right
    e)   Third to the left


    5). If Rohit and Anil interchange their positions and similarly Abhijeet and Rakesh interechange their positions then what is the position of Romil with respect to Rakesh?
    a)   Third to the left
    b)   Third to the right
    c)   Second to the left
    d)   Immediate left
    e)   None of these


    Directions (6-10):Study the following information carefully to answer the given questions.
                A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement:

    Input: norms 36 for 16 funds 25 be 81 issued 4 increased 9

    Step I: be norms 36 for 16 funds 25 81 issued 4 increased 9
    Step II: be 4 norms 36 for 16 funds 25 81 issued increased 9
    Step III: be 4 increased norms 36 for 16 funds 25 81 issued 9
    StepIV: be 4 increased 81 norms 36 for 16 fund 25 issued 9
    Step V: be 4 increased 81 for norms 36 16 fund 25 issued 9
    Step VI: be 4 increased 81 for 9 norms 36 16 fund 25 issued
    StepVII: be 4 increased 81 for 9 issued norms 36 16 fund 25
    StepVIII: be 4 increased 81 for 9 issued 36 norms 16 fund 25
    Step IX: be 4 increased 81 for 9 issued 36 fund 16 norms 25
    And step IX is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps steps for the give input.

    Input: keep 36 states 9 asked 16 to 64 has 4 national 25

    6). Which of the following will be the last step but one?
    a)   Eighth
    b)   Seventh
    c)   Fifth
    d)   Ninth
    e)   Tenth


    7). How many elements are there between ‘64’ and ‘16’ in step VII?
    a)   Seven
    b)   Five
    c)   Four
    d)   Eight
    e)   Six


    8). How many steps will be required to complete the given arrangement?
    a)   Eight
    b)   Ten
    c)   Six
    d)   Seven
    e)   Nine


    9). Which of the following is the fifth element to the left of ‘36’ in the last step?
    a)   4
    b)   to
    c)   25
    d)   National
    e)   64


    10). Which of the following is the fifth element to the right of ‘64’ in step IV?
    a)   asked
    b)   16
    c)   25
    d)   9
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). c)   2). c)   3). b)   4). e)   5). a)   6). a)   7). e)   8). e)   9). d)   10). a)

    People Also Visited:

    List of 100 Practice Reasoning Questions

    / 5. Reviews