Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming Bank PO and Clerk Exams 2015 Set-10

Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming Bank PO and Clerk Exams 2015 Set-10
Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming Bank PO and Clerk Exams 2015 Set-10:
The List of Practice Reasoning Questions for Upcoming Bank PO/Clerk Exams was given below with explanation. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
           Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
            ‘Q÷R’ means ‘Q is father of R’
            ‘Q × R’ means ‘Q is wife of R’
            ‘Q + R’ means ‘Q is son of R’
            ‘Q-R’ means ‘Q is sister of R’

1).How is E related to J, in the given expression J-F+E×B?
a)   Father
b)   Mother
c)   Sister
d)   Daughter
e)   None of these


2).Which of the following statements is true if the given expression is true?
            S×M+H-T
a)   T is daughter of M
b)   S is father of T
c)   M is husband of S
d)   T is son of S
e)   None of these


3).What will come in place of question mark (?) if it is given that V is mother –in –law of W in the following expression?
            W÷P+C-T ? V-Q

a)   ÷
b)   +
c)   ×
d)   
e)   None of these


4).In a row of students facing north, B is 18thfrom the left and third to the right of D, Who is 15th from the right end. How many students are there in the row?
a)   30
b)   20
c)   33
d)   29
e)   None of these


5).How many such pairs of letters are there in the word DEFINITELY each of which has as many letters between them in the word as they have in the English?
a)   Six
b)   Seven
c)   Eight
d)   Nine
e)   More than nine


Directions(6-10):In each questions below given three statement followed by two conclusions numbered I and II .You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer
a)   If only conclusion I follows.
b)   If only conclusion II follows.
c)   If either conclusion I or II follows.
d)   If neither conclusion I nor II follows.
e)   If both conclusion I and II follow.

Questions (6-7):

Statements: No pen is a pencil.
All pencils are papers.
            Some papers are caps.

6).Conclusions:      I. All pens being caps is a possibility.
                                II.All pencils being caps is A possibility.


7).Conclusions:       I. Some papers not being pencils is a possibility.
                                II.Some papers not pens.



Questions (8-9):

Statements: All books are novels.
                        No page is a novel.
                        Some pages are covers.

8).Conclusions:I. All books are definitely not pages.
                         II.No novel is a page.


9).Conclusions:I.Some covers are not novels.
                          II.No book is a page.


10).Statements:Some teachers are doctors.
                            Some doctors are lawyers.

Conclusions:I. Some doctors are teachers.
                       II.Some teachers are not lawyers.


Answers:                                 
1). b)   2). c)   3). b)   4). d)   5). e)   6). e)   7). e)   8). e)   9). e)   10). a)

Check below the detailed explanation for the above Reasoning Questions:

1). 

Hence E is mother of J.
Answer: b

2). 

Hence M is husband of S.
Answer: c

3). 

Hence V is mother-in-law of W.
Answer: b

4). Total number of students in the row= (18+ 15-4)= 29 students
Answer: d

5).

Answer: e

6). No pen is a pencil (E) + All pencils are papers (A)=E=A=O*=Some papers are not pens (O*).
Now, Some papers are caps (I)àconversionàSome caps are papers (I) + Some papers are not pens (O) = I+O= No conclusion. But the possibility in I exists. Hence I follows. Again, All pencils are papers (A) + Some papers are caps (I)= A+I= No conclusion. But the possibility in II also exists. Hence conclusion II follows.
Answer: e

7). No pen is a pencil (E) + All pencils are papers (I) = E+ A= O* = Some papers are not pens. Hence conclusion II follows. Again, the possibility in I exists. Hence I follows.
Answer: e

8). No page is a novel (E)à conversionà No novel is a page (E). Hence II follows. Again, All books are novels (A) + No novel is a page (E)= A+E=E=No book is page. Hence conclusion I follows.
Answer: e

9). No novel is a page (E) + Some pages are covers (I)= E+I = O* = some covers are not novels. Hence conclusion I follows. Again, All books are novels (A) + (No page is novelà conversionà) No novel is a page (E)= A+E= E= No book is a page. Hence conclusion II follows.
Answer: e

10). Some teachers are doctors (I) + Some doctors are lawyers (I) = I+I= No conclusion. Hence conclusion II does not follow. But conclusion I follows from statement I.
Answer: a

People Also Visited:

/ 5. Reviews