Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-1

    Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-1
    Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-1:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below with explanation. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

               Directions (Q.1-5): Read the following information carefully and answer the following questions given below:
    Ten businessmen Mukesh Ambani, Anil Ambani, Anand Mahindra, Sunil Mital, Vijay Mallya, Rahul Bajaj, Dilip Sanghvi, Azim Premji, Lakshmi Mittal and Cyrus Mistry are travelling by ten different airlines to ten different destinations. The Airlines are –Air India, Lufthansa, Virgin Airlines, Birtish Airways, Go Air, Qatar Airways, Cathay Pacific, Thai Airways, Fly Emirates and Air Arabia. The ten destinations are Bangkok, Switzerland, Singapore, Beijing, Kathmandu, Bhutan, Malaysia, Mexico, Canada and Cuba but not necessarily in the same order.
    ·        Anil Ambani is travelling to Switzerland.
    ·        Vijay Mallya is travelling by Go Air and going to Kathmandu.
    ·        The person travelling by Air Arabia is going to Cuba.
    ·        Dilip Sanghvi is travelling by Cathay Pacific.
    ·        Laskshmi Mittal is travelling to Canada.
    ·        Azim Premji is travelling to Mexico.
    ·        Rahul Bajaj is travelling to Bhutan by Qatar Airways.
    ·        Sunil Mittal is travelling by British Airways to Beijing.
    ·        Neither Mukesh Ambani nor Anil Ambani is travelling by Fly Emirates.
    ·        Lakshmi Mittal is not travelling by Air India or Lufthansa.
    ·        Mukesh Ambani travels neither by Air India nor by Thai Airways.
    ·        The person who travels to Singapore is using Virgin Airlines.
    ·        Mukesh Ambani is travelling to Bangkok.
    ·        Anand Mahindra is travelling by Virgin Airlines and Azim. Premji by Thai Airways.

    1).Lakshmi Mittal is travelling by which airline?
    a)   Thai Airways
    b)   Go Air
    c)    Air India
    d)   Other than given options
    e)   Virgin Airlines


    2).Dilip Sanghvi is travelling to which destination
    a)   Malaysia
    b)   Canada
    c)   Cuba
    d)   Switzerland
    e)   Kathmandu


    3).Which of the following pairs is correct?
    a)   Cyrus Mistry-Air Arabia-Kathmandu
    b)   Azim premji-Thai Airways-Singapore
    c)   Anand Mahindra-British Airways-Singapore
    d)   Rahul Bajaj-Qatar Airways-Bhutan
    e)   DilipSanhvi-Go Air- Malaysia


    4).Anil Ambani is travelling by which airline?
    a)   Air India
    b)   Lufthansa
    c)   Thai Airways
    d)   Fly Emirates
    e)   Either Air India or Lufthansa


    5).Mukesh Ambani is travelling by which airline and to which destination?
    a)   Qatar Airways-Bhutan
    b)   British Airways-Beijing
    c)   Lufthansa-Singapore
    d)   Lufthansa-Bangok
    e)   Virgin Airlines-Singapore


    6).Statement: Finance Ministry has recommended that small public sector banks, with assets of less than Rs.2 lakh crore, should be readied to merge with five large PSBs.
                Which of the following is the most obviousreasonfor the merger of small banks?
    a)   Less profit generation
    b)   Rising NPA and overhead cost
    c)   To meet BASEL III norms
    d)   Same kind of business offerings
    e)   Growing competition with private banks


    7).Statement: The government will soon launch a facilty under which a PAN card will be issued within 48 hours of applying.
                Which of the following can beconcludedfrom the statements given below?
    a)   Filling return of income, sale or purchase of any immovable property will become easier.
    b)   Government income will increase.
    c)   Black money circulation in the economy will reduce.
    d)   Corporate earnings will decrease.
    e)   Only 1) and 2)


    8).Statements: Cafes like Starbucks, the world’s largest coffee chain have started offering big discount to attract more customers as they look to drive up consumption.
                Which of the following can be an effect of the above statement?
    a)   Footballs in these cafes will increase.
    b)   Competition in the industry will increase
    c)   Profitability of the companies will increase
    d)   Market share of fast food companies will increase.
    e)   Only 1) and 2)


    9).Statement: Railway Ministry will soon be entering into a tie-up with the Maharashtra Government to develop and deepen rail network is underdeveloped pockets in the hinterland.
                Which of the following can beinferred from the given information? (An inference is something that is not directly stated but can be inferredfrom the given information)
    a)   Distance between rural and urban areas will be bridged
    b)   Naxal-affected areas will be developed
    c)   Railway lines will be constructed in different parts of the state.
    d)   Employment opportunity in the state will decrease.
    e)   None of these


    10).Statement: The number of women consuming tobacco products has doubled over 15 years, according to a report by the Public Health Foundation of India (PHFI).The consumption by women has increased by 10% while there is no change in the consumption by men, which remains in the range of 45%-57%
                Which of the following willweaken the above statement?
    a)   The consumption among women was fuelled largely due to rise in smokeless tobacco use.
    b)   Companies have linked tobacco consumption to women empowerment
    c)   In India women tend to follows males.
    d)   There has been an increase in the taxes and the government’s anti-tobacco campaigns.
    e)   There has been tremendous socio-economic development coupled with financial independence of women.

    Answers:                                 
    1). d)   2). a)   3). d)   4). a)   5). d)   6). e)   7). c)   8). a)   9). c)   10). d)
    Check below the detailed explanation for the above Reasoning Questions:

    Explanation for the Questions (01 to 05):

    Name
    Airline
    Destination
    Mukesh Ambani
    Lufthansa
    Bangkok
    Anil Ambani
    Air India
    Switzerland
    Anand Mahindra
    Virgin Airline
    Singapore
    Sunil Mittal
    British Airways
    Beijing
    Vijay Mallya
    Go Air
    Kathmandu
    Rahul Bajaj
    Qatar Airways
    Bhutan
    Dilip Sanghvi
    Cathay Pacific
    Malaysia
    Azim Premji
    Thai Airways
    Mexico
    Lakshmi Mittal
    Fly Emirates
    Canada
    Cyrus Mistry
    Air Arabia
    Cuba

    Answers:
    1.) d) 2.) a) 3.) d) 4.) a) 5.) d)

    6.) With the merging of small private sector banks it can given a tough fight to private sector banks. So, option 5 is a valid reason.
    Answer is: e

    7.) With the ready availability of PAN card its use is likely to increase, thus making it easier to monitor money transactions.
    Answer is: c

    8.) Only 1) will be an effect of the above statement. With the offering of discount chances of footfall may increase.
    Answer is: a

    9.) With the tie-up with Maharashtra government it is obvious that railways will stretch its line in the state.
    Answer is: c

    10.) By increasing taxes, there should be some decrease in the numbers.
    Answer is: d 

    People Also Visited:

    List of 100 Practice Reasoning Questions

    Online Mock Tests 2019: