Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS Exams 2015 Set-41

    Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS Exams 2015
    Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS Exams 2015 Set-41:
    The List of Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS RRB Exams was given below with explanation. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

        Directions (Q.1-3): Study the following information carefully and answer the questions given below:
        Five persons V, W, X, Y and Z are participating in a cycling race. They ride on five tracks. Track 1 is at the extreme left and Track 5 is at the extreme right. W and Z are not cycling adjacent to each other. Y is not on the tracks on the extreme ends. W is on track three. V is to the left of X.

    1).If X is on Track 4 then Z is on which of the following tracks?
    a)   Track 2
    b)   Track 5
    c)   Track 1
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    2).X rides definitely on which of the following tracks?
    a)   Track 1
    b)   Track 4
    c)   Track 2
    d)   Either 1) or 2)
    e)   None of these


    3).If Y is to the left of V then X is on which of the following tracks?
    a)   Track 1
    b)   Track 2
    c)   Track 4
    d)   Track 5
    e)   None of these


    4).How many meaningful English words can be formed with the letters EISD using each letter only once in each word?
    a)   Three
    b)   One
    c)   Two
    d)   None
    e)   None of these


    5).How many pairs of letters are there in the word TIRADES, each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
    a)   Four
    b)   Two
    c)   Three
    d)   One
    e)   None of these

         
    Directions (6-10): In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered (1), (2), (3) and (4). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and mark the number of that combination as the answer. If none of the four combinations correctly represents the group of letters, mark 5), i.e. ‘None of these’, as the answer.
    Letter
    H
    I
    T
    U
    R
    D
    K
    J
    F
    E
    A
    M
    P
    C
    Digit/Symbol
    6
    %
    7
    δ
    @
    5
    #
    3
    9
    2
    1
    $
    4
    8

    Conditions:
    1)   If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, the codes of both letters are to be interchanged.
    2)   If the first and the last letters are vowel both of them are to be coded as per the code for the last letter.
    3)   If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant both of them are to be codes as ‘£’

    6).TIMEFC
    a)   8%$928
    b)   7%$298
    c)   @%$298
    d)   $%@29£
    e)   None of these


    7).EDKHUI
    a)   %5#6δ%
    b)   @56#δ@
    c)   25#6δ2
    d)   25#6δ%
    e)   None of these


    8).KAJTHI
    a)   #1376%
    b)   #1@73#
    c)   6#7%$6
    d)   %1376#
    e)   None of these


    9).AKTMHU
    a)   δ#7$61
    b)   1#7$6δ
    c)   1#7$61
    d)   δ#7$6δ
    e)   None of these


    10).EDCAPJ
    a)   25814£
    b)   £5814£
    c)   £51843
    d)   £5234£
    e)   None of these


    Answers:                         
    1). b) 2). e) 3). d) 4). c) 5). c) 6). b) 7). a) 8). d) 9). d) 10). b)

    Solutions:

    Solution:
    (1-3)
    Possible arrangement
    Track – 1
    Track – 2
    Track – 3
    Track – 4
    Track – 5
    V
    X
    W
    Y
    Z
    Z
    V
    W
    Y
    X
    V
    Y
    W
    X
    Z
    Z
    Y
    W
    V
    X
        1.      
       Answer: b
        2.      
       Answer: e
        3.      
        Answer: d
        4.     SIDE, DIES
       Thus, only two words can be formed

        Answer: c





































    People Also Visited:

    Click Here to Subscribe Us Via Email

    Online Mock Tests 2019: