Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS RRB Exams 2015 Set-30

    Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS RRB Exams 2015 Set-30
    Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS RRB Exams 2015 Set-30:
    The List of Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS RRB Exams was given below with explanation. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).In a certain code language ‘cow is white’ is written as ‘sik pic nit’, ‘horse is black is written as ‘ri siki li’ and ‘rabits are white’ is written as ‘min nit thi’. What is the code for ‘black’?
    a)   sik
    b)   ri
    c)   li
    d)   Either ri or li
    e)   None of these


    2).Four of following five is a like in a certain way and hence forms a group. Which is the one that does not belong to that group?
    a)   NJ
    b)   MJ
    c)   TP
    d)   EA
    e)   OK


    3).In a certain code language TOGETHER is written as RQEGRJCT. How is CONTEST written in that code language?
    a)   AQLCVUR
    b)   EMLVCUR
    c)   AQLVCUR
    d)   APLVCUR
    e)   None of these


    4).Suruchi ranks 15th from the bottom in a class of 45 students. What is her rank from the top?
    a)   31
    b)   30
    c)   29
    d)   25
    e)   None of these


    5).Q starts from point A and walks 3m towards north, then turns to his left and walks 4m. Again he turns to his left and walks 6m up to the point B. In which direction is he from his starting point A?
    a)   Northeast
    b)   West
    c)   Southwest
    d)   South
    e)   North


         Directions (Q.6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
        There are seven different types of games, viz T, U, V, W, X, Y and Z, being played on different days of week starting from Monday and ending on Sunday. V is played on Thursday. Two games are played between game V and game X. Only one game is played between game T and game U. Game T is not played on the day immediately before or immediately after the day when game V is played. Game Z is played on the day immediately before the day on which game W is played. Game U is not played after game Y.

    6).How many games are played between game Z and U?
    a)   Three
    b)   One
    c)   Two
    d)   None
    e)   None of these


    7).Which of the following games is played on Saturday?
    a)   W
    b)   Z
    c)   X
    d)   T
    e)   None of these


    8).On which of the following days is game W played?
    a)   Saturday
    b)   Wednesday
    c)   Sunday
    d)   Monday
    e)   None of these


    9).Which of the following game is played on Friday?
    a)   U
    b)   X
    c)   W
    d)   V
    e)   None of these


    10).How many games is/are played between game X and game T?
    a)   Three
    b)   Two
    c)   One
    d)   None
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). d)   2). b)   3). c)   4). a)   5). c)   6). c)   7). e)   8). b)   9). a)   10). e)

    Check below the detailed explanation for the above Reasoning Questions:

    1). Cow is white →sik pic nit …(i)
    Horse is black →ri sik li …..(ii)
    Rabbits are white →min nit thi ….(iii)
    From (i) and (ii), is →sik ….(iv)
    From (i) and (iii), white →nit ….(v)
    From (i), (iv) and (v), cow → pic …..(vi)
    From (ii) and (iv)
    Horse/black →ri/li …..(vii)
    Answer: d

    2). In all others, second letter is four places backward from the first letter i.e.
    Answer: b

    3).
    4). Suruchi’s rank from top
    = (45+1-15) = 31
    Answer: a

    5). 
    Hence Q is southwest from point A.
    Answer: c

    Questions (6-10):

    Day
    Game
    Monday
    X
    Tuesday
    Z
    Wednesday
    W
    Thursday
    V
    Friday
    U
    Saturday
    Y
    Sunday
    T

    6). Answer: c

    7).
    Answer: e

    8).Answer: b
    9). Answer: a

    10). Five
    Answer: e

    People Also Visited:

    Click Here to Subscribe Us Via Email



    Online Mock Tests 2019: