Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS RRB/PO Exams 2015 Set-24

    Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS RRB/PO Exams 2015 Set-24
    Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS RRB/PO Exams 2015 Set-24:
    The List of Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS RRB/PO Exams was given below with explanation. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Directions (Q.1-5): In each question below are given two or more statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given statements disregarding commonly known facts. 
    Give answer.

    1.   If only conclusion I follows
    2.   If only conclusion II follows
    3.   If either conclusion I or II follows
    4.   If neither conclusion I nor II follows
    5.   If both conclusions I and II follow

    Questions (1-2):
    Statements:All triangles are squares
                        No square is a rectangle
                          Some circles are rectangles

    1).Conclusions:   I.At least some circles are not squares.
                                   II.No rectangles is a squares.


    2).Conclusions: I.No triangle is a rectangle.
                              II.Some triangle is a rectangle.


    Questions (3-4):
    Statements:  All bottles are cups.
                          Some plates are cups.
                           No plate is a spoon.

    3).Conclusions:   I.All spoons are not plates
                                II.All bottles being plates is a possibility.


    4).Conclusions:   I.At least some spoons are not cups.
                                II.All cups being plates is a possibility


    5).Statements: No cover is a net.
                              No net is jar.
                              Some taps are jars.
    Conclusions:  I.some covers are not jars.
                          II.At least some taps are not nets.


    6).How many such pairs of letters are there in the word DOMESTIC, each of which has as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabetical series?
    a)   None
    b)   Two
    c)   Three
    d)   One
    e)   None of these


        Directions (Q.7-11): In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements.

         The statements are followed by two conclusions. Give answer
    1.   If only conclusions I is true.
    2.   If only conclusion II is true
    3.   If either conclusions I or II is true
    4.   If neither conclusion I nor II is true
    5.   If both conclusions I and II are true


    8).Statements:DR>Z, Q>NE = D
    Conclusions: I.NDII. Q>Z



    10).Statement:UM = TD = F
    Conclusions: I.TFII. D>U


    Answers:                                 
    1). e)   2). a)   3). e)   4). b)   5). b)   6). b)   7). a)   8). e)   9). e)   10). a) 11). e)
    Check below the detailed explanation for the above Reasoning Questions:

    1). No square is a rectangle (E) → conversion → No rectangle is a square (E). Now, some circles are rectangles (I) + No rectangle is a square (E) = I + E = O = some circles are not square. Hence both conclusion I and II follow.
    Answer: e

    2). All triangles are square (A) + No square is a rectangle (E) = A + E = E = No triangle is a rectangle. Hence conclusion I follow.
    Again, some circle is rectangles (I) → conversion → some rectangles are circles. Hence conclusion II does not follow.
    Answer: a

    3). No plate is a spoon (E) → conversion → No spoon is a plate (E). Thus, all spoons are not plates. Hence conclusion I follows. There is no negative statement between bottle and plate. Thus, the possibility in II exists. Hence conclusion II follows.
    Answer: e

    4). Some plates are cups (I) → conversion → some cups are plates (I) + No plate is spoon (E) = I + E= O = some cups are not spoons. Hence conclusion I do not follow.
    Some plates are cups (I) → conversion → some cups are plates (I). Thus, the possibility in II exists. Hence conclusion II follows
    Answer: b

    5). No cover is a net (E) + No net is a jar (E) = E + E = No conclusion. Hence conclusion I do not follow.
    No net is a jar (E) + (some taps are jars (I) → conversion →) some jars are taps (I) = E+I = O* = some taps are not nets. Hence conclusion II follows.
    Answer: b

    6). 
    Answer: b

    8). Given statements:
    D≥R>Z …… (i)
    Q>N≥E = D …… (ii)
    Combining both statements, we get
    Q>N≥E = D≥R>Z
    Thus, N≥D is true
    Again, Q>Z is true
    Hence both conclusions I and II are true
    Answer: e

    10). Given statements:
    Thus, T≤F is true.
    But, we can’t compare U and D. Hence conclusion II (D>U) is not true.
    Hence only conclusion I is true.
    Answer: a

        People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: