Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS RRB/PO Exams 2015 Set-27

    Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS RRB/PO Exams 2015 Set-27
    Practice Reasoning Questions (with explanation) for Upcoming IBPS RRB/PO Exams 2015 Set-27:
    The List of Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS RRB/PO Exams was given below with explanation. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
        Directions (Q.1-4): Study the following information carefully and answer the question given below:
        Raman starts driving from point A and drives 12 km towards north. He takes a right turn and drive 20 km. He now drives 8 km after taking a left turn. Finally he takes a left turn; and drives 20 km and stops at point B.
    1). How far is point A with respect to point B?
    a)   35 km
    b)   20 km
    c)   18 km
    d)   25 km
    e)   None of these


    2).Towards which direction does Raman move before stopping at point B?
    a)   Southeast
    b)   South
    c)   Northwest
    d)   West
    e)   None of these


    3).If each of the consonants of the word CONCLUDED is substituted by the letter preceding it and each vowel is substituted by the letter following, it which of the following letters would have the same letter on either side?
    a)   K
    b)   B
    c)   V
    d)   F
    e)   None of these


    4).If all the letters in the word PURCHASED are arranged as they appear in the English alphabetical order, then the position of how many letters will remain unchanged after the rearrangement?
    a)   One
    b)   Four
    c)   Three
    d)   Two
    e)   None of these


        Directions (Q.5-8): These questions are based on the position of English alphabets:
    5).If DHLRX is one sequence following logic, and another five-letter sequence following similar type of logic is AEIOU, then one more variation of this type can be
    a)   CFKNT
    b)   BFGKL
    c)   FJNTZ
    d)   HPJNR
    e)   None of these


    6).If JKL is to ZYX and FGH is to EDC, then PQR is to
    a)   MNO
    b)   UWY
    c)   TUV
    d)   Can’t be determined
    e)   KJP


    7).A man pointing to a photograph says, ‘The woman in the photograph is my sister’s son’s maternal grandmother’. How is the woman in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?
    a)   sister
    b)   mother-in-law
    c)   mother
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    8).In a certain code language FASHION is coded as FOIHSAN. How is PROBLEM coded in that code?
    a)   MELBORP
    b)   PELBROM
    c)   ROBLEMP
    d)   PELBORM
    e)   None of these


         Directions (Q.9-11): The following questions are based upon the alphabetical series given below:

         G Z D RBH SL U Y JAVE K M I O P

    9).What will come in place of question (?) mark in the following series?
     ZR DH BU LV
    a)   AO
    b)   MI
    c)   JK
    d)   EI
    e)   None of these


    10).If ‘GD’ related to ‘PI’ and ‘ZR’ is related to ‘OM’ in a certain way, to which of the following is DB related to following the same pattern?
    a)   IE
    b)   IK
    c)   ME
    d)   KV
    e)   None of these


    11).How may meaningful English words can be formed with the help of the letters given in bold, using each letter only once in each word?
    a)   Three
    b)   One
    c)   Two
    d)   None
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). b)   2). d)   3). d)   4). a)   5). d)   6). d)   7). c)   8). d)   9). a)   10). b)  11).c)

    Check below the detailed explanation for the above Reasoning Questions:

    Questions (01-02):
    1). AB = AP = PB = 12 + 8 = 20 km
    Answer: b

    2).Answer: d

    3).
     Answer: d

    4).
     Hence the position of H remains unchanged. There is only one letter H.
    Answer: a

    5).
    Similarly,
    So,
    Answer: d

    6).Answer: d

    7). Women = Man’s sister’s son’s maternal grandmother
    = Man’s sister’s mother
    Answer: c

    8). The first and the last letter of the word remain as such and reaming letters are written in a reverse order, to obtain the code.
    Answer: d

    9). The first letter moves +1, +2, +3, +4 ….. while the second moves +2, +3, +4, +5 … places respectively
    Answer: a

    10). Opposite letters
    Answer: b

    11). Hence there are only two meaningful words that can be formed
    BALE, ABLE
    Answer: c 

    People Also Visited:

    Click Here to Subscribe Us Via Email

    / 5. Reviews