Practice Sets on Reasoning Ability (Equality-Inequality) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF

Practice Sets on Reasoning Puzzles – (Circular-Row-Straight Line-Floor) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF
Practice Sets on Reasoning Ability (Equality-Inequality) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF:

Dear Readers, Here we have given the important practice set questions on Reasoning Ability (Equality-Inequality), aspirants those who are preparing for the examination can also download in pdf and make use of it.

Directions (1 – 5): Study the following information and answer the questions below:
P& Q – P is neither smaller than nor equal to Q
P@Q – P is neither greater than nor equal to Q
P*Q – P is not smaller than Q
P$Q – P is not greater than Q
P%Q – P is neither greater than nor smaller than Q
1).Statement: A*B, B&E, F&E, F*D
Conclusion: 1) A&E  2) A&D
a)  Only conclusion 1 follow
b)  Only conclusion 2 follow
c)  Either 1 or 2 follow
d)  Both follow
e)  Neither conclusion 1 nor 2 follow
2).Statements: A%B, B&C, C*D, D$E
Conclusion: 1) A& C 2) B * D
a)  Only conclusion 1 follow
b)  Only conclusion 2 follow
c)  Either 1 or 2 follow
d)  Both follow
e)  Neither conclusion 1 nor 2 follow
3).A % B, C& B, C * D, E@D
Conclusions :  1) C % D 2) C& D
a)  Only conclusion 1 follow
b)  Only conclusion 2 follow
c)  Either 1 or 2 follow
d)  Both follow
e)  Neither conclusion 1 nor 2 follow
4).A&B, B @ C, C $ D, E&D
Conclusion : 1) E&A 2) B*E
a)  Only conclusion 1 follow
b)  Only conclusion 2 follow
c)  Either 1 or 2 follow
d)  Both follow
e)  Neither conclusion 1 nor 2 follow
5).A*B, B$C, C&D, D*E
Conclusion:1) A&D 2) E@C
a)  Only conclusion 1 follow
b)  Only conclusion 2 follow
c)  Either 1 or 2 follow
d)  Both follow
e)  Neither conclusion 1 nor 2 follow
Directions (6 – 10): Answer the following questions with these options:
(A) only 1st follows
(B) only 2nd follows
(C) either 1st or 2nd
(D) neither 1st nor 2nd
(E) both 1st and 2nd
 
6).Statements: K> B ≤ G = A, G ≤ P ≤ Q, A ≤ M
Conclusions:
I. Q> M
II. Q ≤ M
7).Statements: Q ≥ P> K, P> F< C, A> W
Conclusions:
I. Q> F
II. A> C
8).Statements: Q> V< B ≤ P, A ≤ M ≤ V, G< M
Conclusions:
I. P> G
II. A< Q
9).Statements: L> P, P< N, N ≥ A
Conclusions:
I. A< P II. L> N
10).Statements: K ≥ T ≥ J, R< L, L> O
Conclusions:
I. O> T
II. K> L
11).What should come in place of question mark in the expression
 P>Q ? R< T< S so as to make the expressions P>R and S>Q always true?
a)  =
b)  
c)  
d)  >=
e)  None of these
12).What should come in place of question mark in the expression A = B>C ? D< E = F so as to make the expression F>C always true?
a)  
b)  =
c)  >=
d)  <=
e)  both b and d
13).What should come in place of question mark to make B> D always true?
A = B> C ? D<E
a)  
b)  
c)  >=
d)  < =
e)  both a and c
14).In which of these expressions ‘S> V’ be definitely false?
a)  S>P≥Q=G≥R>V
b)  P<A≤S≤T;V≥O>T
c)  V≤A≤L=R<S
d)  S>C>=F≤H; V<F
e)  S>T=O≥P; V<J=P
15).Which of the following symbols should be placed in the blank spaces respectively(in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that both ‘D>S’ as well as ‘E≤B’ definitely holds true? B _ A _ S _ E _ D
a)  >, ≥,<, =
b)  >,>, ≥,<
c)  ≥, ≥, ≥,≤
d)  ≥, =, ≥,<
e)  Other than those given as options
Answers:
1)a   2)a   3)c   4)e   5)b   6)c   7)a   8)e   9)d   10)d   11)a   12)e   13)e   14)b   15)d  
 
 
Solutions:
1. A)A>=B>E=D (A>E directly follow while A>D, not follow for all values of A,D)
2. A)A = B> C>=D<=E (A>C directly follows while B>=D doesn’t follow as B is always greater than D)
3. C)A = B=D>E (C>D and C=D)
4. E)A>B<C<=D<E
(E>A doesn’t follow for all values of E,A and B>=E, both doesn’t follow for all values of E, B )
5. B)A>=B<=C>D>=E (A>D doesn’t follow for all value of A and D and E
6. C)Q ≥ G = A ≤ M, this gives both Q and M less than equal to F
So either Q will be> M or Q will be ≤ M
7. A)Q ≥ P> F, so Q> F
A> Q ≥ P> F< C, so relation cant be determined between A and C
8. E)P> V ≥ M> G, so P> G
A ≤ V< Q, so P< Q
9. D)A ≤ N> P, so no relationship between A and P
L> P< N, both L and N less than P so no relationship between L and N
10. D)O< L> R ≤ T, so relation cant be determined between O and T
K ≥ R< L, so relation can’t be determined between K and L
11. A)P>Q = R< T< S (Both expression true)
12. E)A = B>C = D< E =F and A = B>C<= D< E =F (F>C true in both cases)
13. E)A = B>C>DC>=D
14. B)P<A≤S≤T;V≥O>T

 

15. D)≥, =, ≥,<
 
 

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: