Previous Reasoning Questions for Upcoming IBPS Specialist Officer Exam 2015-Part-II

    Previous Reasoning Questions for Upcoming IBPS SO exam 2015
    Posted Date- 1st February 2015:
    Previous Reasoning Questions for Upcoming IBPS Specialist Officer Exam 2015-Part-II:   
    List of Previous Reasoning Questions for the upcoming IBPS Specialist Officer Exam 2015 were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    Directions (Questions: 01 to 04):Study the Following information carefully and answer the asked questions.

    Johngoes to Big Bazaar to buy vegetables and fruits. He enters the market, turns to his right, walks 5m and takes mangoes. Then, he turns to his left, walks 3m and takes potatoes. Again, he turns to his left, which is towards west, walks 5m and takes bananas. Again, he turns to his right and looks at apples, which is 6m away from him. He takes apples and moves to his right, walks 5m and stops at the counter for billing. Vegetable stall and fruit stalls are located at different places.

    1).In which direction does John move for billing?
    a)   North
    b)   East
    c)   West
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    2).In which direction is the Banana stall located with respect to Mango stall?
    a)   North
    b)   South
    c)   North West
    d)   South East
    e)   None of these


    3).What is the shortest distance between the Mango stall and the billing counter?
    a)   9 meters
    b)   10 meters
    c)   8 meters
    d)   11 meters
    e)   None of these


    4).How far is the Banana stall from the starting point?
    a)   3 meters
    b)   5 meters
    c)   6 meters
    d)   7 meters
    e)   None of these


    5).In a certain code language ‘DIRECTION’ is written as ‘RIDTCENOI’, then who ‘KNOWLEDGE’ will be written as in the same code language?
    a)   ONKWLEEDG
    b)   DGEWLEONK
    c)   WONKELEGD
    d)   ONKELWEGD
    e)   None of these


    Directions (Questions. 06 to 10):Study the following information carefully and answer the questions asked below.

    In a certain code languageyou are very intelligent’is written as‘ja sa na ra’,‘they seem very intelligent’ is written as‘la sa na pa’,‘how intelligent is she’ is written as‘na za fu ka’and‘how can you say’ is written as‘pu li ra za’.

    6).What is the code for ‘you’?
    a)   ra
    b)   ja
    c)   na
    d)   pu
    e)   None of these


    7).Which of the following is the code for ‘she seem intelligent’?
    a)   ‘fu ka pa’
    b)   ‘pa la na’
    c)   ‘fu ka na’
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    8).What does ‘fu’ stands for?
    a)   she
    b)   is
    c)   Either ‘she’ or ‘is’
    d)   How
    e)   None of these


    9).What is the code for ‘they are too intelligent’?
    a)   ‘ja mi na sa’
    b)   ‘pa ja na mi’
    c)   ‘mi na la ja’
    d)   Either b) or c)
    e)   None of these


    10).what is the code for ‘say’?
    a)   pu
    b)   Either pu or li
    c)   li
    d)   za
    e)   ra

    Answers:                                 
    1). b)   2). c)   3). a)   4). a)   5). d)   6). a)   7). d)   8). c)   9). d)   10). b)

    / 5. Reviews