Previous Reasoning Questions for Upcoming IBPS Specialist Officer Exam 2015- Set-5

    Previous Reasoning Questions for IBPS Specialist Officer Exam 2015
    Previous Reasoning Questions for Upcoming IBPS Specialist Officer Exam 2015- Set-5:   
    List of Previous Reasoning Questions for the upcoming IBPS Specialist Officer Exam 2015 were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    Directions (Question.01-07): Study the following information carefully and answer the given questions.
             A,B,C,D,E,F,G and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four concerns face the centre of the table while those who sit in the middle of the sides face outside. Each of them likes a different subject, viz Mathematics, Hindi, English, Biology, Chemistry, Physics, History and Geography. (None of the information given is necessarily in the same order.)
    ·        C sits third to the left of the one who likes Geography. The one who likes Geography faces outside. Only two persons sit between C and H.
    ·        The one who likes Mathematics sits on the immediate right of H. The one who likes Chemistry sits second to the right of G.G is neither an immediate neighbor of H nor of C.G does not like Geography.
    ·        Only one person sits between A and the one who likes Chemistry.
    ·        D sits on the immediate left of the one who likes Physics. G does not like Physics.
    ·        E likes History. E is not an immediate neighbor of A.
    ·        The one who likes Hindi is an immediate neighbor of E.
    ·        The one who likes Biology is an immediate neighbor of F.
    1).Who among the following sits diagonally opposite the one who likes Mathematics?
    a)   The one who likes Hindi
    b)   D
    c)   A
    d)   The one who likes English
    e)   The one who likes Biology


    2). who among the following represents the immediate neighbors of the one who likes Chemistry?
    a)   B,F
    b)   C,E
    c)   B,E
    d)   D,H
    e)   F,H


    3).Who among the following sits exactly between H and B?
    a)   C
    b)   The one who likes Hindi
    c)   The one who likes English
    d)   G
    e)   A


    4). which of the following is true regarding B?
    a)   B is one of the immediate neighbors of D
    b)   The one who likes Geography is an immediate neighbor of B
    c)   B sits second to the left of H
    d)   B likes History
    e)   B is an immediate neighbor of the one who likes Mathematics


    5).What is the position of the one who likes Physics with respect to G?
    a)   Second to the left
    b)   Third to the right
    c)   Fourth to the left
    d)   Second to the right
    e)   Third to the left


    6).Which of the following subjects does D like?
    a)   Biology
    b)   Mathematics
    c)   Hindi
    d)   Chemistry
    e)   English


    7). who among the following like Geography?
    a)   B
    b)   F
    c)   H
    d)   A
    e)   D

    Directions (Question.08-10): Read  the following information and the sentences (A),(B),(C),(D),(E) and (F) given below it carefully and answer the questions.
    Scientists are worried that using very high concentration of repellants, a fogging agent is rendering mosquitoes more and more resistant. This is making the repellant ineffective over time.

    (A) Resistance development among mosquitoes are higher than all other inscets. This shows that mosquitoes are more adaptive than other insects.
    (B) If the increase in concentration of repellent does not stop, it would end up becoming so toxic that it would endanger the health of humans as well as the ecosystem as a whole.
    (C) In places where increased concentration mosquito repellents are used, mosquito control is more effective than in other areas.
    (D) While regular –concentration mosquito repellent must be sold at a subsidized price on government orders, the one with high concentration only helps make good profits.
    (E) The government should make a policy regarding the limits to concentration of mosquito repellents and ensure its strict implementation.
    (F) Development of resistance against repellent drugs is naturally present in mosquitoes and does not depend on the amount of repellent used.
    8).Which of the given statementsweakensthe given information?
    a)   A
    b)   D
    c)   E
    d)   B
    e)   F


    9).The development of resistance amongst mosquitoes may be purposefully done by the mosquito-repellent-producing companies.-An industry expert which of the given statementssubstantiatesthe expert’s comment?
    a)   Both C and D
    b)   Only C
    c)   Only B
    d)   Only D
    e)   Only A


    10).Which of the following represents aconsequence of the increased concentration of repellents?
    a)   F
    b)   D
    c)   A
    d)   B
    e)   C


    Answers:                                 
    1). a)   2). c)   3). e)   4). e)   5). e)   6). a)   7). b)   8). e)   9). a)   10). d)


    / 5. Reviews