Professional Knowledge Questions for IBPS-SO Marketing Officer

    IBPS-SO Marketing Officer-Professional Knowledge Questions for Set-7:
    Dear Readers, Important Professional Knowledge Questions for IBPS Marketing Officer Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    Directions (Q. 1-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

    1).Which is the component of marketing environment?
    a)   Legal environment
    b)   Political environment
    c)   Social and cultural environment
    d)   All of above
    e)   None of above


    2).Nature of marketing environment includes
    a)   Changes as per environment
    b)   communication
    c)   challenges
    d)   wide market
    e)   All of these


    3).In the banking environment, which among the following is the internal factor?
    a)   Customer
    b)   Staff
    c)   Market
    d)   All of these
    e)   None of these


    4).Consumer of a bank comes under which of the following environment?
    a)   External environment
    b)   Internal environment
    c)   Indirect environment
    d)   All of these
    e)   None of these


    5).Which among the following is not a controllable factor of marketing environment?
    a)   Policy of the firm
    b)   Organizational structure
    c)   Indirect environment
    d)   All of these
    e)   None of these


    6).Which of the following is not the part of macro environment?
    a)   demographic
    b)   Political
    c)   Cultural
    d)   Suppliers
    e)   None of these


    7).Which of the following represents the most important reason why firms monitor their demographic environment?
    a)   To explain historical trends
    b)   To predict political change
    c)   To predict the size of market segments
    d)   To predict business cycles
    e)   All of these


    8).Which of the following is not a part of an organization’s micro environment?
    a)   Customers
    b)   Suppliers
    c)   Competitors
    d)   Government legislation
    e)   All of the above


    9).Political environment of marketing includes
    a)   Foreign policy
    b)   Public welfare and social justice
    c)   democracy
    d)   All of above
    e)   None of these


    10).Occupation is an element of
    a)   Demographic  environment
    b)   Socio-cultural environment
    c)   Economic environment
    d)   All of these
    e)   None of these


    Answers:                         

    1). d) 2). e) 3). b) 4). a) 5). d) 6). c) 7). c) 8). d) 9). d) 10). a)

    For More IBPS/SBI Marketing Officer Questions- Click Here
    Online Mock Tests 2019: