Professional Knowledge Questions for IBPS-SO Marketing Officer

    Professional Knowledge Questions
    Professional Knowledge Questions for IBPS-SO Marketing Officer Set-5:
    Dear Readers, Important Professional Knowledge Questions for IBPS Marketing Officer Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



    1). The aim of successful marketing is

    a)   To increase the sale
    b)   To increase the profit
    c)   To increase the output of sellers
    d)   All of the above
    e)   None of these


    2). Which among the following come under ‘facilitating’ category of marketing functions?
    a)   Standardising and grading
    b)   Standardising and grading, financing and risk taking
    c)   Standardising and grading, financing risk taking, securing market information
    d)   All the above
    e)   None of the above


    3). Which among the following is the most basic concept underlying marketing?
    a)   Product
    b)   Market
    c)   Needs, Wants and demands
    d)   All the above
    e)   None of these


    4). The need or want for a particular product becomes a demand, when
    a)   The product/service is available
    b)   It is backed by buying power
    c)   A product represents that particular need
    d)   All the above
    e)   None of these


    5). Which among the following is called like blood of business?
    a)   Marketing
    b)   Product
    c)   Finance 
    d)   All of these
    e)   None of these


    6). Which among the following is included in marketing decisions?
    a)   Promotion decision
    b)   Project cost decision
    c)   Finance decision
    d)   All of these
    e)   None of these


    7). Which among the following is a customer oriented concept?
    a)   Selling concept
    b)   Marketing concept
    c)   Production concept
    d)   All of these
    e)   None of these


    8). Social marketing concept is based upon
    a)   Large target market with active buyers
    b)   Customer satisfaction and customer welfare
    c)   Realization of maximum profit through service of society
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    9). Which among the following may be called a pillar of marketing concept?
    a)   Customer orientation
    b)   Product planning
    c)   Cost budgeting
    d)   All of the above
    e)   None of these


    10). Find the true statement
    a)   Marketing is a waste of the employee’s time
    b)   Marketing is not required in India due to its vast population
    c)   Marketing involves additional work
    d)   Marketing involves team work
    e)   Marketing is not required today due to IT advancement

    Answers:
    1). d)   2). c)   3). c)   4). b)   5). c)   6). a)   7). b)   8). b)   9). a)   10). d)  
    For More IBPS/SBI Marketing Officer Questions- Click Here

    Online Mock Tests 2019: