Quant Questions – Profit and Loss Problems Set-3

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Bank PO/Clerk Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

 

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
1). A cloth merchant, selling at 15% profit uses a faulty measuring rod, that measures 90cm for a meter . Find his profit percent actually earned.
a)   17%
b)   37.5%
c)   27.7%
d)   21.2%
2). A trader makes a profit of 20% on the whole even when his scale reads 15% less. What is his % mark up, over and above cost Price?
a)   33(1/3)%
b)   16.67%
c)   41%
d)   28%
3). A mixes 20 kg sugar which cost him Rs.10/ kg with 35 kg of Sugar that cost him Rs.14 / kg and sells the mixture at Rs.13 / kg. What is his profit % ?
a)   4.12%
b)   3.62%
c)   2.82%
d)   None of these
4). A fruit seller buys 100 apples, at 2 per rupee and 125 apples at 3 per rupee. He mixes them together and sell for 1 per rupee. Find his Profit / loss % ?
a)   100%
b)   More than 100%
c)   Less than 100%
d)   None of these
5). A man buys oranges at 6 a rupee. For how many a rupee should he sell so as to gain 20% ?
a)   3
b)   2
c)   5
d)   None of these
6). Babli bought 30 pens and 10 pencils for Rs.600. She sold the pens at a profit of 10% and pencils at a profit of 20% and made a total profit of Rs.90. Find the Cost Price per pen.
a)   Rs. 15
b)   Rs. 5
c)   Rs. 20
d)   None of these
7). A sales man sells shirt at a profit of 10%. When he increases the Selling Price by Rs. 25 per shirt, The profit increases by 5% . Find the new S.P.
a)   Rs. 500
b)   Rs. 525
c)   Rs. 575
d)   Cannot be determined
8). A shopkeeper marks his goods 16.67% above its Cost Price. Find the maximum discount that he can give so that he still makes a profit of 5% ?
a)   11.6%
b)   9.6%
c)   10%
d)   None of these
9). A traveler sells his goods at 15% discount and incurs a loss of 2% . How much % above cost price does he mark up his goods?
a)   13.5%
b)   12.3%
c)   15.3%
d)   11.5%
10). A busy a television at a discount of 10% and sells it at a profit of 20%. How much % above the marked Price is the Selling Price ?
a)   20%
b)   15%
c)   12%
d)   8%
Answers:                    
1). c) 2). c) 3). b) 4). b) 5). c) 6). d) 7). c) 8). c) 9). c) 10). d)
Solutions:
1). Let C.P. per cm = Rs. 1, for 90 cm = Rs. 90
CP for 100 cm = Rs.100, SP for 100 cm = 115
Profit % = [(115-90) /90] × 100 = 27.7%
 Answer : c)
 
2). According to the question, a trader is given more to a customer than for what he is charging because his scale is reading 15% less. That means when the trader is giving 100 units actually, his scale is showing only 85 units.
Let C.P per unit = Rs. 1,
CP for 100 units = Rs. 100 (Actual C.P.)
Actual Revenue earned = 100 + 20%[.: Actual profit = 20%]
= Rs.120 à (S.P. for 85 units according to trader)
C.P. for 85 units = Rs.85 (Wrong C.P)
According to trader, he is selling 85 units for Rs.120
Mark up % = [(120-85) / 85] ×100 = 41.1%
[Note  : The trader is charging Rs.120 for 85 units, although he is actually giving 100 units to the customers].
Answer : c)
 
3). Total CP = (20 ×10) + (35 ×14) = 200 + 490 = 690
Total SP = 13(20 + 35) = 715
% Profit =[ (715 – 690) / 690] × 100 = 3.62%
Answer : b)
 
4). Total Cost Price = 100 (1/2) + 125 (1/3)
= 50+41.66 = 91.66
Total S.P = 225 × 1 = 225
Profit % =[ (225 – 91.66) / 91.66] × 100 = 145.47%
Answer : b)
 
5). C.P. of 6 oranges = Rs. 1
S.P. of 6 oranges = 1 + (20 / 100)(1) = 1.2
Rs. 1.2 is SP for 6 oranges.
Rs. 1 is SP for (6/1.2) × (1) = 5 oranges.
Answer : c)
 
6). Let C.P per pen = Rs. x
C.P. for 30 pens = 30x
CP for 10 pencils = 600 – 30x
(10/100)(30x) + (20/100)(600 – 30x) = 90
3x + 120 – 6x = 90
30 = 3x
x = 10
Answer : d)
 
7). Profit of 5% = 25
(5 /100) CP = 25, CP = 500
Initial S.P = 500 × (110 / 100) = 550
New S.P = 550 + 25 = 575 or 500 × (115 / 100) = Rs. 575
Answer : c)
 
8). 16.67 % = 1/6
Let C.P. = 120, then marked Price = 140
To make a profit of 5 %, Selling Price should be 120 × (105 / 100) = 126
Hence, 140 – (x / 100) (140) = 126
14 = (7/5 ) x à x = 10, a maximum discount of10% can be given, so that the shopkeeper  still makes a profit of 5%.
Answer : c)
 
9). Let M.P = 100, then S.P. = (85 / 100) × 100 = 85
C.P = 85 × (100 / 98) = 86.73
Mark up above Cost Price = [(100 – 86.73) / 86.73 ] × 100 = 15.3%
Answer : c)
 
10). Let MP = 100, CP for A = 90, SP for A
= 90 × (120 / 100) = 108
SP is 8% above the Marked Price.
Answer : d)

/ 5. Reviews