Quant Questions – Profit and Loss Problems Set-5

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.
1).Two items A& B are sold at Rs. 500 each. On a there is a gain of 15%, while on B there is a loss of 15%. Find the amount of total profit or loss?
a)  Rs. 20
b)  Rs. 23
c)  Rs. 40
d)  Rs.12
e)  None of these
 
2).A person sells two articles each for the same price of Rs. 700. On one he gains 10%, while on the other he loses 5%. Find hid overall gain or loss%?
a)  2%
b)  3%
c)  4%
d)  2.5%
e)  None of these
 
3).The cost Price of 8 pencils is equal to selling Price of 6 pencils. Find the Profit /loss %.
a)  45 3/2%
b)  33%
c)  33 1/3%
d)  43 1/2%
e)  None of these
 
4).A earns the cost price of 4 chairs by selling 3 chairs. What is the profit % ?
a)  33 1/3%
b)  30 1/2%
c)  41 1/4%
d)  40 1/2%
e)  None of these
 
5).A fruit seller sells 4 oranges for a rupee and makes a profit of 25%. How many oranges did he buy for a rupee?
a)  7
b)  6
c)  5
d)  8
e)  None of these
 
6).When a trader sells egg for Rs. 15 a dozen. He makes a profit of 25%. At what price/egg should he sell in order to make a profit of 30%?
a)  Rs. 1.25
b)  Rs. 1.30
c)  Rs. 2.5
d)  None of these
e)  Cannot be determined
 
7).By increasing the selling price of an article by 25%, profit increases from 10% to 20%. Find the % increases in the cost Price.
a)  14.5%
b)  15.4%
c)  45.1%
d)  34.3%
e)  None of these
 
8).Given that cost Price of an item increases by Rs. 50. While the new selling price increases by 10%, new profit decreases from 20% to 10%. Find the % increases in the cost Price.
a)  20%
b)  25%
c)  40%
d)  None of these
e)  Cannot be determined
 
9).An account calculated profit to be 25% at end of a financial year. However, later it was detected that, by mistake, the accountant had calculated the profit % on selling Price instead of cost Price. Find the actual Profit % if sales were Rs. 48000 for that particular period.
a)  66 2/3%
b)  25%
c)  50%
d)  33 1/3%
e)  None of these
 
10).The cost of 18 articles is equal to selling Price of 22 articles. What is the loss % ?
a)  21%
b)  18.1%
c)  12%
d)  15.2%
e)  None of these
 
Answers:                    
1). b) 2). a) 3). c) 4). a) 5). c) 6). b) 7). a) 8). a) 9). d) 10). b)
Solution:
 
1).Here, we can use the shortcut-loss% = (x2/ 100)%
Since both the conditions are met S .P. is the same.
The loss % on one = gain % on the other.
Hence, loss % = (x2 / 100)% = [(15 × 15) / 100]% = 2.25%
Cost Price of A = 500 × (100 / 115) = Rs. 434.78
Cost Price of B = 500 × (100 /85) = Rs. 588.2
Total Cost Price = Rs. 1022.98 or Rs. 1023
Amount of loss = (2.25 / 100) × 1023 = Rs. 23
Answer :b)
 
2). C.P. of one = 700 × (100 / 110) = Rs. 636.3
C.P. of other = 700 × (100 / 95) = Rs. 736.84
Total S.P.= 700 + 700 = 1400& total C.P.= Rs. 1373.14
Loss % = (26.86 / 1373 .14) × 100 = 1.95% or 2% (approx.)
Answer :a)
 
3).  C.P. of 8 pencils = S.P. of 6 pencils
C.P. of 1 pencil × 8 = S.P. of 1 pencil × 6
(CP / SP) = (6 / 8) hence, there is a profit.
Now let CP = Rs. 6 then SP = Rs. 8, Profit = SP – CP = 8-6 = Rs. 2
Profit % = (2/6) × 100= 33(1/3) %
Answer :c)
 
4).  Let CP of 1 chair = 100
CP of 4 chairs = 400 = SP of 3 chairs, CP of 3 chairs = 300
Profit % = [(400 – 300) / 300]× 100 = 33 1/3%
Answer : a)
 
5). S.P. of 4 oranges = Rs. 1 or 100 paise
C.P. of 4 oranges = 100 + (100 / 125) = 80 paise
80 paise is CP of 4 oranges
100 P is CP of (4 / 80) × 100 = 5 Oranges.
Hence, he bought 5 oranges for a rupee . or Simply SP of 1 orange = 25p
CP of 1 orange = 25 × (100 / 125) = 20p
For RS. 1 the fruit seller can buy 5 oranges.
Answer : c)
 
6). S.P. of 12 (a dozen) eggs = Rs. 15
S.P. of one egg = 15/12, C.P. of one egg = (15 / 12) × (100 / 125) = 1
S.P. should be 1+(30 / 100) = Rs. 1.30 so as to give 30% Profit.
Answer : b)
 
7). Let initial SP = 100
Initial CP = 100 × (100 / 110) = 1000 / 11
New SP = 125
New CP = 125 × (100 / 120) = 625 / 6
% increase in CP ={ [(625 / 6) – (1000 / 11)] / (1000 / 11)}× 100
= [(6875 – 6000) / 66] × (11 / 1000) × 100 = 875 / (6 × 10) = 14.58%
Answer : a)
 
8). Let initial CP = x , Profit = 20% , Initial S.P. = 1.2 x
New S.P. = (1.2x) × (1.1), New CP = (100 / 110) × (1.2x) × (1.1)
We are given that
New CP – old CP = 50, (10 / 11) (1.2x) (1.1) – x = 50
0.2x = 50,  x= 250à Initial CP.
 % increases in CP = [(300 – 250) / 250] 100 = (50/ 250)× 100 = 20%
(new CP = 250 + 50 = 300)
Answer : a)
 
9). Profit = 25% of 48000 = 12000
Cost Price = 48000 – 12000 = 36000
Actual Profit % = (12000 / 36000) × 100 = 33 1/3 %
Answer : d)
 
10). CP × 18 = SP × 22
(CP / SP) = (22 / 18)
Loss = 4, loss % = (4/22) × 100 = 18.18%

Answer : b)

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

/ 5. Reviews