Quant Questions – Ratio and Proportion Problems Set 4

Dear Readers, Important Ratio and Proportion Problems for upcoming competitive Exams with Solutions. Ratio and Proportion is an important topic from banking exam point of view. We could solve Ratio & Proportion problems easily if we understand the basic concepts. Aspirants preparing for SBI Clerk, SBI PO, IBPS Clerk, IBPS PO, Insurance, RBI and other competitive examination can make of use these ratio and proportion problems. We have included some important ratio & proportion problems that are repeatedly asking in competitive exams. Practice lot of questions to become an expert in solving ratio & proportion problems and learn to use shortcuts.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

Ratio and Proportion Problems – Set 4

1).ย If A : B = (1 / 2) : (3 / 8),ย  B : C = (1 / 3) : (5 / 9) and C : D = (5 / 6) : (3 / 4) then the ratio A : B : C : D is
a)ย ย 6 : 4 : 8 : 10
b)ย ย 6 : 8 : 9 : 10
c)ย ย 8 : 6 : 10 : 9
d)ย ย 4 : 6 : 8 : 10
e)ย ย None of these
ย
2).Out of the ratios 7 : 15, 15 : 23, 17 : 25, 21 : 29, the smallest one is
a)ย ย 21 : 29
b)ย ย 17 : 25
c)ย ย ย 7 : 15
d)ย ย 15 : 23
e)ย ย None of these
ย
3).What must be added to each term of the ratio 7 : 13 so that the ratio becomes 2 : 3 ?
a)ย ย 5
b)ย ย 1
c)ย ย 2
d)ย ย 3
e)ย ย None of these
ย
4).A bag contains Rs. 102 in the form of rupees. 50 paise and 10 paise coins in the ratio 3 : 4 : 10. The number of 10 paise coins is :
a)ย ย 340
b)ย ย 60
c)ย ย 80
d)ย ย 170
e)ย ย None of these
ย
5).The ratio of males and females in a city is 7 : 8 respectively and the percentage of children among males and females is 25% and 20% respectively. If the number of adult females in the city is 1, 56, 800. What is the total population?
a)ย ย 245000
b)ย ย 367500
c)ย ย 396000
d)ย ย 271500
e)ย ย None of these
ย
6).A man leaves Rs. 8600 to be divided among 5 sons, 4 daughters and 2 nephews. If each daughter receives four times as much as each nephew and each son receives five times as much as each nephew, how much does each daughter receive?
a)ย ย Rs. 100
b)ย ย RS. 600
c)ย ย Rs. 800
d)ย ย Rs. 1000
e)ย ย None of these
ย
7).The ratio 21.5: 20.5 is the same as
a)ย ย 2 : 1
b)ย ย 3 : 1
c)ย ย 6 : 1
d)ย ย 3 : 2
e)ย ย None of these
ย
8).The smallest integer, which when subtracted from both the terms of 6 : 7 gives a ratio less than 16 : 21 is
a)ย ย 5
b)ย ย 4
c)ย ย 3
d)ย ย 2
e)ย ย None of these
ย
9).If 40 percent of a number is added in other number then it becomes 125 per cent of itself. What will be the ratio of first and second number ?
a)ย ย 8 : 5
b)ย ย 5 : 7
c)ย ย 5 : 8
e)ย ย None of these
ย
10).The ratio between the sale price and the cost price of an article is 7 : 5. What is the ratio between the profit and the cost price of that article?
a)ย ย 5 : 2
b)ย ย 7 : 2
c)ย ย 2 : 7
e)ย ย None of these
ย
Answers:ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย
1). c) 2). c) 3). a) 4). d) 5). b) 6). c) 7). a) 8). c) 9). e) 10). e)
ย
Solution:
ย
1).A : B = (1 / 2) : (3 / 8)
= (1 / 2) / (3 / 8) = 8 / 6 = 4 / 3 = 4 : 3
B : C = (1 / 3) : (5 / 9) = (1 / 3) / (5 / 9) = 9 / (3 ร 5) = 3 / 5 = 3 : 5
A : B : C = 4 : 3 : 5 = 8 : 6 : 10
C : D = (5 / 6) : (3 / 4) = (5 / 6) / (3 / 4) = (5 / 6) ร (4 / 3) = 10 / 9 = 10 : 9
A : B : C : D = 8 : 6 : 10 : 9
ย
2).7 / 15 = 0.47;
15 / 23 = 0.65
17 / 25 = 0.68
21 / 29 = 0.72
โด 7 / 15 is the smallest ratio
ย
3).Let the number to be added to each term be x
(7 + x) / (13 + x) = 2 / 3
3(7 + x) = 2(13 + x)
21 + 3x = 26 + 2x
3x โ 2x = 26 โ 21
x = 5
ย
4).Ratio of the number of coins of 1 rupee : 50 paise : 10 paise = 3 : 4 : 10
Ratio of total values of coins of 1 rupee : 50 paise : 10 paise = (100 ร 3) : (50 ร 4) : (10 ร 10)
= 300 : 200 : 100 = 3 : 2 : 1
Total value of 10 paise coins is Rs. 102
= [1 / (3 + 2 + 1)] ร Rs. 102 = Rs. 102 / 6
= Rs. 17 = 1700 paise
No. of 10 paise coins = 1700 / 10 = 170
ย
5).Let no. of males and females be 7x and 8x.
Percentage of children among females = 20%
So, 80% of females are adults,
(80 / 100)(8x) = 156800
x = 156800 ร (100 / (80 ร 8)) = 24500
Total population = 7x + 8x = 15x = 15(24500) = 367500
ย
6).According to the question,
Let each nephew receives Rs. x
Son : Daughter : Nephew = 5x : 4x : x
5 sons : 4 daughters : 2 Nephews = 25x : 16x : 2x
And 25x + 16x + 2x = Rs. 8600
43x = Rs. 8600
x = Rs. 200
required answer = 4 ร 200 = RS. 800
ย
7).Required ratio = 21.5: 20.5 = 21.5/ 20.5= 21.5-0.5 = 2 : 1
ย
8).Let the smallest integer be x.
Then, [(6 โ x) / (7 โ x)]< (16 / 21)
(126 โ 21x)< (112 โ 16x)
5x> 14
x> 14 / 5
The smallest integer which would satisfy the given condition is 3 ( = 15 / 5)
Check : (6 โ 3) / (7 โ 3) = (3 / 4)< (16 / 21)
ย
9).Let the first and second number be x and y respectively
According to the question,
(40% of x) + y = 125% of x
85% of x = y
85x = 100y
x / y = 100 / 85 = 20 / 17
x : y = 20 : 17