Quiz from History of RBI

    Quiz from History of RBI:
    List of Quiz Questions from the History of RBI was given below.Candidates those who are preparing for all competitive and banking exams can use these questions.

    1).Reserve Bank of India was formed in______.
    a)   1st April 1944
    b)   1st April 1935
    c)   1st April 1933
    d)   1st April 1940

  • 2).When was Reserve Bank of India Nationalized______.
    a)   1950
    b)   1947
    c)   1945
    d)   1949

  • 3).First Headquarter of RBI was located at________.
    a)   Punjab
    b)   Delhi
    c)   Kolkata
    d)   Mumbai

  • 4).In which year Reserve Bank of India has moved its Headquarters to Mumbai?
    a)   1937
    b)   1942
    c)   1952
    d)   1945

  • 5).Who is the first Governor of Reserve Bank of India?
    a)   Sir Osborne Smith
    b)   Sir Arthur Lawley
    c)   Sir Alexander Gordon Cardew
    d)   John Henry Garstin

  • 6).Who is the first Indian Governor General of RBI?
    a)   K G Ambegaonkar
    b)   H V R Iengar
    c)   C D Deshmukh
    d)   P C Bhattacharya

  • 7).Name the commission that recommended the formation of RBI?
    a)   Rusells Commission
    b)   Sir Williams Commission
    c)   Hamilton Brown Commission
    d)   Hilton Young Commission

  • 8).Which Bank is also called as Central Bank of India?
    a)   RBI
    b)   SBI
    c)   PNB
    d)   Syndicate Bank

  • 9).Which Bank is called as Banker’s Bank?
    a)   SBI
    b)   RBI
    c)   Indian Bank
    d)   IOB

  • 10).Dr. Raghuram Rajan is the ______ Governor of RBI?
    a)   21st
    b)   22nd
    c)   24th
    d)   23rd
  • Answers:                                 
    1). b)   2). d)   3). c)   4). a)   5). a)   6). c)   7). d)   8). a)   9). b)   10). d)


    Online Mock Tests 2019: