Race IBPS Clerk 2015- Important Banking Awareness Questions Set-44

    Race IBPS Clerk 2015- Important Banking Awareness Questions Set-44
    Race IBPS Clerk 2015- Important Banking Awareness Questions Set-44:
    Dear Readers, list of Important Banking Awareness Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    1). In India Mutual Funds are regulated by ________.
    a)   Securities and Exchange Board of India
    b)   Reserve Bank of India
    c)   State Bank of India
    d)   Small Industrial Development Bank of India


    2). KYC Compliance is done to ________.
    a)   Identify a person
    b)   To know the address of a person
    c)   To ensure the genuineness the person’s identity as mentioned in the application and to verify the correctness of address
    d)   None of these


    3).MICR stands for _________.
    a)   Magnetic Ink Character Recognition
    b)   Maximum Individual Cancer Risk
    c)   Michigan Incident Crime Reporting
    d)   Magnetic Ink Check Reader


    4). Open Money Market is a place for selling and buying of financial instrument by _______.
    a)   All financial institutions
    b)   Only by Commercial Banks
    c)   Only by Common Banks
    d)   None of the above


    5). Which of the following is the first commercial bank to launch mutual fund?
    a)   State Bank of India
    b)   Canara Bank
    c)   PNB
    d)   Bank of India


    6). Who can invest in a commercial paper?
    a)   Individuals
    b)   Banking Companies
    c)   Corporate bodies registered or incorporated in India and unincorporated bodies, Non-Resident Indians (NRIs) and Foreign Institutional Investors (FIIs)
    d)   All of the above


    7).The committee on Banking Regulations and Supervisory Practices which released the agreed frame work on international convergence of capital measures and capital standards in July 1988 is popularly known as _______.
    a)   Vaz Committee
    b)   Cooks Committee
    c)   Basel Committee
    d)   Rao Committee


    8).Reverse Repo rate is the rate at which RBI Pays interest to Commercial Banks and it is linked to Repo Rate and the rate is ________.
    a)   1% above Repo Rate
    b)   1% below Repo Rate
    c)   Same as Repo Rate
    d)   None of these


    9).Which is the first Public Sector Bank to issue capital to public?
    a)   Indian Overseas Bank
    b)   Syndicate Bank
    c)   Oriental Bank of Commerce
    d)   Punjab National Bank


    10).Which of the following rates is not decided by the RBI?
    a)   Bank Rate
    b)   Repo Rate
    c)   Reverse Repo Rate
    d)   Prime Lending Rate

    Answers:                                 
    1). a)   2). c)   3). a)   4). a)   5). a)   6). d)   7). c)   8). b)   9). c)   10). d)
    For more Banking Awareness Questions-Click Here
    Online Mock Tests 2019: