Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Approximation) Set-23

  Practice Aptitude Questions (Approximation)
Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Approximations) Set-23:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q.1-10): Find out the approximate value which should replace the question mark (?) in the following questions. (You are not expected to find out the exact value.)

1).953.7÷ 950.9989=95?
a)   1.9
b)   3
c)   2.99
d)   3.6
e)   2.7

2). √10000+ (3.001)/(4.987) of 1891.992 = ?
a)   2500
b)   1230
c)   1640 
d)   1525
e)   2130

3). 0.0004÷0.0001×36.000009=?
a)   0.10  
b)   1.45
c)   145
d)   14.5
e)   1450

4). 137% of 12345=?
a)   17000  
b)   15000
c)   1500
d)   14300
e)   900

5). 3739 + 164×27=?
a)   105400 
b)   4000
c)   8200
d)   690
e)   6300

6). 196.1×196.1×196.1×196.1×4.01×4.001×4.999×4.999= 196.14× 4 ×?
a)   100
b)   16
c)   10
d)   64
e)   32

7). (2/7) × (1/8) + (3/7)÷(6/14)=?
a)   2/56 
b)   3/56
c)   1
d)   2.5
e)   50/60

8). 10.12.01+ 2.93.001= ?
a)   130
b)   160
c)   115
d)   117
e)   147

9). √1999.9997 = 4.76 × ?
a)   11
b)   45
c)    49 
d)   6
e)   9

10).23% of 4011+ 1/7 of 5555=?
a)   700
b)   1900
c)   9022
d)   1700

e)   1450

Answers:                         
1). e) 2). b) 3). c) 4). a) 5). c) 6). a) 7). c) 8).a ) 9). e) 10). d)

Solutions:

1). 963.7÷ 950.9989= 95?
                Or, 95?= 953.7-0.9989
                       Or, 95?≈ 952.7
                Or, ? = 2.70
Answer: e)

2). √10000+ (3.001)/(4.987) of 1891.992=?
         Or, ? ≈ 100+3/5 of 1900=100+1140≈1230
Answer: b)

3). ?=0.0004÷0.0001×36.000009
          =4×36.000009 ≈145
Answer: c)

4). ?=137% of 12345
          = (100+37) % of12345
        ≈12345+4570 ≈17000
Answer: a)

5). ?=3739+164×27
          =3739+4428 ≈8200
Answer: c)

6). 196.1×196.1×196.1×196.1×4.01×4.001×4.999×4.999 = (196.1)4×4×?
 Or, 4×?=4.01×4.001×4.999×4.999
Or, ? ≈ 4×5×5=100
Answer: a)

7). ? = (2/7) × (1/8)+(3/7)÷(6/14)
          = (2/7) × (1/8) + (3/7) × (14/6) = (1/28)+1=1(1/28) ≈1
Answer: c)

8). ?=(10.1)2.01+(2.9)3.001 ≈(10)2+(3)3
           =100+27 ≈130
Answer: a)

9). 4.76×? =√1999.9997
     4.76×? = 44.72
        Or, ? ≈ 9
Answer: e)

10). ? = 23% of 4011 + 1/7 of 5555
            = 922.53 + 793.57 ≈1700

Answer: d)

Previous Aptitude Practice Questions Solution was updated – Check Here
  More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019:

Subscribe and get Unlimited Free Videos