Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Arithmetic) with Solutions Set-21

  Practice Aptitude Questions (Arithmetic)
Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Arithmetic) with Solutions Set-21:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1).  The prices of sugar and rice in the ratio 4:5. If the price of sugar is increased by 10% and that of rice by 20%. Find the ratio between increased prices of sugar and rice.
a)   1 : 2
b)   5 : 6
c)   11 : 15
d)   11 : 12
e)   12 : 11

2). Pure milk costs Rs.12 per litre. A milkman add some water to 16 litres of pure milk and sells the mixture at Rs.10 per litre by making 25% profit. How many litres of water does he added?
a)   5 litres
b)   6 litres
c)   8 litres
d)   12 litres
e)   None of these

3). Three taps A, B and C fill a tank in 12, 15 and 20 hours respectively. If A is open all the time and B and C are open for one hour each alternatively, the tank will be fill in
a)   6 hours
b)   5 hours
c)   7 ½ hours
d)   7 hours
e)   8 ½ hours

4). If selling price of an article’s unit is decreased by 60% then there is 10% loss on the cost price. What was the initial profit percent?
a)   115%
b)   130%
c)   135%
d)   125%
e)   None of these

5). A Train is running at the speed of 80 kmph and covers a certain distance in 4.5 hours. What will be the speed of train in order to cover the same distance in 4 hours?
a)   100 kmph
b)   70 kmph
c)   85 kmph
d)   90 kmph
e)   None of these

6). Mathew got 42 marks in Biology. 51 marks in Chemistry, 58 in Mathematics, 35 marks in Physics and 48 marks in English. A student can get maximum 60 marks in each subject. How much percent marks did Mathew get in the examination?
a)   76
b)   82
c)   68
d)   78
e)   None of these

7). Milk and water are in the ratio of 3 : 2 in a mixture of 180 litre. How much water should be added so that the ratio of the milk and water become 2 : 3?
a)   108 litre
b)   90 litre
c)   72 litre
d)   30 litre
e)   None of these

8). The sum of length, breadth and depth of a cuboid is 19 cm. and its diagonal is 5√5 cm. What will be its surface area?
a)   196 cm2
b)   256 cm2
c)   169 cm2
d)   236 cm2
e)   None of these

9). The price of a product first increased by 20 % then decreased by 10% and again increased by 25%. If the final price is Rs.5427. What is the original price?
a)   Rs.4820
b)   Rs.4230
c)   Rs.3830
d)   Rs.3690
e)   None of these

10). A village having a population of 5000 requires 150 liters of water per head. It has a tank measuring 20 m. × 15 m. × 5 m. The water of this tank will sufficient for
a)   5 days
b)   6 days
c)   2 days
d)   4 days
e)   None of these

Answers:

1).c)  2).c)  3).d)  4).d)  5).d)  6).d)  7).b)  8).d)  9).e)  10).c)

Solutions(hint):

1).
4 × 110 : 5 × 120
= 11 : 15
Answers: c)

2).
= 2 : 1
Cost price of mixture = (10×100)/125 = Rs.8
Water (added)= 16 × ½ = 8 litre
Answer: c)

3).
(A+B)’s 1 hour work = 1/12 + 1/15 = 3/20
(A+C)’s 1 hour work = 1/12 + 1/20 = 2/15
2 hours work = 3/20 + 2/15 = 17/60
Remaining part = 1- 17/60 = 3/20
Total time = 6 + 1 = 7
Answer: d)

4).
Let initial price = Rs.100
S.P of 60% (decline )= Rs.40
C.P = 40× 100/90 = 400/9
Profit = 100 – 400/9à 500/9
Profit % = [ (500/9) / (400/9) ] × 100
= 125 %
Answer: d)

5).
Distance = 80 × 4.5 = 360 km
Speed = 360/4 = 90 km/hr
Answer: d)

6).
Percent marks = 234/300 × 100 = 78
Answer: d)

7).
Milk = 108 litre, Water = 72 litre
108/(72+x) = 2/3 , 144 + 2x = 324
2x = 180
x= 90 litres
Answer: b)

8).
l+b+h – 19 ………………. (I)
l2+b2+h2 = 152 ………………….(II)
Squaring equation (I)
(l+b+h)2 = 361
(l+b+h)2 – SA = (l2+b2+h2)
(l2+b2+h2) = 361 – 125
= 236 cm2
Answer: d)

9).
X × (120/100) × (90/100) × (125×100)= 5427
X = (5427×100×100×100) / (120×90×125)
X = Rs.4020
Answer: e)

10).
Water required = 5000 × 150
= 750000 litres = 750 m2
Volume of tank = 20 × 15 × 5 = 1500 ltr.
Required no of days = (1500/750) = 2 days
Answer: c)

  More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019:

Subscribe and get Unlimited Free Videos