Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation with Solution) Set-24

Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation
Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-24:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q.1-5): Study the following pie-chart and table carefully to answer the questions that follow:
 Percentage of employees working in various departments of an organization and the ratio of men to women.

                         Total number of employees=4600

                   Ratio of Men to Women
Department
          Men
       Women
HR
           1
            1       
Accounts
          3
            1
Production
          3
             2
IT
          1
            3
Marketing
          1
            1
Merchandising
           5
            1
1).What is the number of women in the Accounts department?
a)   86
b)   102
c)   80
d)   92
e)   None of these
2).What is the total number of employees working in the IT department and HR department together?
a)   1628
b)   1742
c)   1766 
d)   1646
e)   None of these
3).What is the ratio of the total number of men to the total number of women working in all the departments together?
a)   63:41  
b)   41:27
c)   53:47
d)   27:19
e)   None of these
4).The number of women in the Merchandising department forms what per cent of the total number of employees in the organization?
a)   3%  
b)   6%
c)   5%
d)   12%
e)   None of these
5). What is the ratio of the number of men in the Production department to the number of men in the Marketing department?
a)   7:13 
b)   9:11
c)   13:7
d)   11:9
e)   None of these

Direction (Q.6-10): Study of the following pie-charts carefully to answer the given questions.
 Details of the number ofpersons readingnewspapers from different cities
Total no. of persons=8.52 crore
Percentage of persons reading different newspapers in each cities
Different categories of persons reading each news papers in each city

6).How many college students from City A read Business Line?

a)   834152
b)   854182
c)   864162
d)   874152
e)   None of these
7).The number of professionals reading Business Line from city C is approximately what per cent of the number of college students reading The Hindu from city B?
a)    92%
b)   86%
c)   83%
d)   85%
e)   87%
8).What is the total number of corporate persons who read Tribune from city B, C and D together?
a)   1804892
b)   1809648
c)   1809548
d)   1809248
e)   1809268
9).What is the ratio of the no. of persons reading Business line from city a to the no. of persons reading Business Standard from city C?
a)   5:7
b)   6:7
c)   7:5
d)   7:6
e)   None of these
10).What is the difference between the no. of college students reading Business Line from city B and the no. of corporate reading business Standard from city C?
a)   352728
b)   352628
c)   352827
d)   356827
e)   354827

Answers:                                 
1). d)   2).e )   3). c)   4).a )   5). e)   6). d)   7). a)   8). b)   9).b )   10). a)

Solutions:

1). Total number of employees in Accounts department= (4600×8)/100=368
No. of women in Accounts department=[368/(3+1)] × 1=92
Answer: d)

2). Total number of employees working in IT department and HR department together=4600× [(26+11)/100]=(4600×37)/100=1702
Answer: e)

3).
Department
Men
Women
HR
253
253
Accounts
276
92
Production
414
276
IT
299
897
Marketing
506
506
Merchandising
690
138
           







Required ratio=2438: 2162=53: 47
Answer: c)

4). No. of employees in Merchandising= (4600*18)/100=828
No. of women employees=138
Required %= (138×100)/4600=3%
Answer: a)

5). No. of men in Production department= [(4600×15)/100] × 3/5=414
No. of men in Marketing department = [(4600×22)/100] ×1/2=506
Ratio=414: 506
Answer: e)

6). Required no. of college students=8.25 cr × (18/100) × (19/100) × (30/100) = 0.0874152 crore = 874152
Answer: d)

7). Required %=[8.52 × (20/100) × (19/100) × (40/100)] / [8.52× (22/100) × (25/100) × (30/100)] =  [(20×19×40)/(22×25×30)] × 100 = (760/825) × 100 = 92.12%
≈ 92
Answer: a)

8). Total number of corporate persons=8.52 × (22/100) × (18/100) × (20/100) crore + 8.52 × (22/100) × (18/100) × (20/100) + 8.52 × (17/100) × (18/100) × (20/100) =        [(8.2×18×20) / (100×100×100) ] (22+20+17)
= (8.52×18×20×59)/(100×100×100) = 0.180948 crore
 =1809648
Answer: b)

9). Required ratio = [8.52 × (18/100)x] / [8.52×(21/100)] = 18:21 = 6:7
Answer: b)

10). Required difference= 8.52×(22/100) × (19/100) × (30/100) – 8.52× (20/100) × (21/100) × (20/100)
     =8.52/100×100×100{22×19×30-20×21×20} crore
      =8.52/1000000{12540-800} crore=8.52×4140×10=352728
Answer: a) 

Answers& Solutions for Previous Aptitude Question was updatedCheck Here

 More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:
Online Mock Tests 2019: