Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Number Series) with Solutions Set-22

 Practice Aptitude Questions (Number Series)
Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Number Series) with Solutions Set-22:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (1-10): What should come in the place of question mark in the following number series?

1). 1224     ?     3022      4221     5620      7219
a)   2165
b)   1986
c)   1976
d)   1875
e)   2023

2).  ?  208   501   986   1711    2724
a)   59
b)   63
c)   78
d)   54
e)   67

3).  ?   4    17    126   1297    16808 
a)   
b)   2
c)   0
d)   -3
e)   3

4).  11    29    ?    89     131     181
a)   59  
b)   55
c)   76
d)   64
e)   68

5).  974     1366    1754    2146    2534    ?
a)   2926 
b)   2929
c)   2976
d)   2956
e)   2946

6).  8835     9023   9213   9405   ?   9795
a)   9899
b)   9599
c)   9539
d)   9509
e)   None of these

7).  5477    5626    5777     ?     6085   6242    6401 
a)   5830 
b)   5960
c)   5840
d)   5950
e)   5930

8).  1716    2184     2730     3360     4080    ?       5814
a)   4896
b)   4876
c)   4796
d)   4696
e)   5096

9). 137   247    411   548   ?    822   959
a)   785
b)   635
c)   735
d)   685
e)   695

10).  8    12    18   27   40.5    60.75    ?
a)   81.125
b)   92.125
c)   91.125
d)   94.125
e)   87.275

Answers:                         
1). e) 2).a ) 3).b ) 4). b) 5).a ) 6). b) 7). e) 8). a) 9). d) 10). c)

Solutions:

1). The series is
(35)2-1, (45)2-2, (55)2-3, (65)2-4, (75)2-5, …
So the series is 1224, 2023, 3022, 4221, 5620, 7219, …
Answer: e)

2). The series is 3*4*5-1, 5*6*7-2, 7*8*9-3, 9*10*11-4, 11*12*13-5, 13*14*15-6, …..
Answer: a)

3). The series is (2)0+1, (3)1+1, (4)2+1, (5)3+1, (6)4+1, (7)5+1, …   
Answer: b)

4). The series is 3*5-4, 5*7-6, 7*9-8, 9*11-10, 11*13-12, 13*15-14, …
Answer: b)

5). The series is 195*5-1, 195*7+1, 195*9-1, 195*11+1, 195*13-1, 195*15+1, …
Answer: a)

6). The series is (94)2 -1, (95)2-2, (96)2-3, (97)2 -4, (98)2 -5, (99)2-6,
   ie, 8835, 9023, 9213, 9405, 9599, 9795
Answer: b)

7). The series is +149, +151, +153, +155, +157, +159, +161, …
Answer: e)

8). The series is (12)3 -12, (13)3-13, (14)3-14, (15)3-15, (16)3-16, (17)3-17, (18)3-18, (19)3-19, …
Answer: a)

9). The series is +137, +137, repeated.

Answer: d)

10).c; The series is +4, +6, +9, +13.5, +20.25, +30.375, …
Answer: c)

Previous Aptitude Practice Questions Solution was updatedCheck Here
  More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019:

Subscribe and get Unlimited Free Videos