Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Number Series) with Solutions Set-26

Practice Aptitude Questions (Number Series
Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Number Series) with solutions Set-26:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions(1-10): Find out the wrong number in the following series.

1).17     169    972      4885    19524   58581
a)   17
b)   169
c)   972
d)   4885
e)   19524

2). 8450   8793   9009   9135   9198
a)   8450
b)   8793
c)   9009
d)   9135
e)   9198

3).  7.5   57   295   1088   3570   7144
a)   57  
b)   295
c)   1088
d)   3570
e)   7144

4).  456   908    2718   10864   54312    32584
a)   456  
b)   908
c)   2718
d)   10864
e)   54312

5).  2.3     15.9    79.8      423   2574    18067
a)    2.3
b)   15.9
c)   79.8
d)   423
e)   2574
6).  12    25    77    312   1559   9359
a)   25
b)   77
c)   312
d)   1559
e)   None of these
7).  11   20     77    309    1380    7125
a)   20
b)   309
c)   1380
d)   77
e)   None of these
 8). 19 10667  10139    23962   23337
a)   10667
b)   10139
c)   23962
d)   23337
e)   None of these
9). 156      92    101    93     113     94
a)   92
b)   101
c)   113 
d)   93
e)   None of these
10).  68921   1764    79507    1936    91125   2117
a)   2117
b)   1764
c)   79507
d)   1936
e)   None of these
Answers:                         
1). b) 2).d ) 3).c ) 4). e) 5). a) 6). c) 7).d ) 8). b) 9).c ) 10). a)
Solutions:
1). ×7+72, ×6-62, ×5+52, ×4-42, ×3+32
Answer: b)
 2). ×73, +63, +53, +43, +33
Answer: d)
 3). ×6+12, ×5+10, ×4+8, ×3+6, ×2+4
Answer: c)
4). ×2-4, ×3-6, ×4-8, ×5-10, ×6-12
Answer: e)
5). ×3+32, ×4+42, ×5+52, ×6+62, ×7+72
Answer: c)
6). 12×2+1=25, 24×3+2=77  
77×4+3=311,  311×5+4=1559
1559×6+5=9359
Answer: c)
7). 11×1+ (3)2=20,    20×2+ (6)2=76,  76×3+ (9)2=309,   309×4+ (12)2=1380,  1380×5+(15)2=7125
Answer: d)
8). 19+10648=10667
10667-529=10138
10138+13824=23962
23962-625=23337
Answer: b)
9). 156-(4)3=92, 92+ (3)2=101, 101-(2)3=93, 93+ (1)2=94, 94-(0)3=94
Answer: c)
10). (41)3=68921, (42)2=1764, (43)3=79507, (44)2=1936, (45)3=91125, (46)2=2116

Answer: a)

 More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:
·        Practice Aptitude Questions Set-23   

·        Practice Aptitude Questions Set-24  

Online Mock Tests 2019: