Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Simplification) with Explanations Set-33

 Practice Aptitude Questions (Simplification)
Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Simplification) with Explanations Set-33:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this

Directions (Q.1-10): What will come in place of question mark (?) in each of the following questions?

1).4003×66-21015=?×3
a)   81061
b)   8161
c)   9205
d)   80164
e)   80161

2).(6√7+√7) (4√7+8√7) – (19)²=?
a)   250
b)   275
c)   227
d)   310
e)   327 

3).(5555/50) + (645/25) +3991/26=?
a)   290.40  
b)   315.45
c)   264
d)   310
e)   390.4

4).√33489×√2601- (83)² = (?)²+ (37)²
a)   990  
b)   1075
c)   1010
d)   1125
e)   None of these

5).5 (27/37)×4(51/52)×11(1/7) +2(3/4) =?
a)   283.75 
b)   310.25
c)   320.75
d)   340
e)   None of these
6).√930.25+√1482.25-45% of 180+46.5=√?
a)   1180.25
b)   1390.25
c)   1190.25
d)   1290.75
e)   1490.25

7).79% of 790 +1/3 of 675/0.5=?
a)   1074.1 
b)   984.21
c)   1284.21
d)   1181.1
e)   971.1

8).[(1728)0.6/ (144)0.3×(0.0144)0.4]/ (10)0.4= (?)2
a)   1.1
b)   1.8
c)   2
d)   1.2
e)   3

9).174% of 445+9% of 167+√1521=?
a)   728.43
b)   828.33
c)   448.63  
d)   653.63
e)   1028.73

10).19(1/7) +26(2/3) -9(1/3) +5(1/7) =?
a)   42(13/21)
b)   31(13/21)
c)   42(1/7)
d)   33(1/3)
e)   41(13/21)

Answers:                         
1). a) 2). c) 3).a ) 4).e ) 5).c ) 6). c) 7). a) 8).d ) 9).b ) 10). e)

Solutions:

1).(4000+3)×66-21015=?×3 
or, ?= (264198-21015) /3=81061
Answer: (a)

2).?= (6√7+√7) (4√7+8√7)- (19)²
           =24×7+48×7+4×7+8×7-(19)²
           =168+336+28+56-361=227
Answer: (c)

3).?= (5555/50) + 645/25+3991/26
          =111.1+25.8+153.5=290.4
Answer: (a)

4).√33489×√2601- (83)² = (?)²+ (37)² 
or, 183×51-6889= (?)² +1369
Or, 9333-6889= (?)²+ 1369 or,
 (?)²=2444-1369=1075
 ∴ ?= √1075=√25×43=5√43
Answer: (e)

5).?= (212/37)×(259/32)×(78/7)+ (11/4) 
=318+ (11/4) =320.75
Answer: (c)

6).√?= √930.25+ √1482.25- (45×180)/180+46.5
             =30.5+38.5-.45×1.8+46.5=115.5-81=34.5
            ∴ ?=34.5×34.5=1190.25
Answer: (c)
7).?= [(790×790)/100]+(1/3)×(675/0.5)
           =624.1+450=1074.1
Answer: (a)

8).(?)2= [(1728)0.6/ (144)0.3×(0.0144)0.4]/ (10)0.4
              = [(12)1.8/ (12)0.6×(0.12)0.8]/ (10)0.4
             = [(12)1.8/ (12)0.6×(12)0.8]/ (10)0.4×(10)1.6
              = (12)1.8-0.6+0.8/ (10)0.4+1.6= (12)2/ 102
               Or, ?= √[12/10]² =12/10 =1.2
Answer: (d)

9).?= [(174×445)/5] + [(9×167)/100] +39
          =774.3+15.03+39 =828.33
Answer: (b)

10).19(1/7) +26(2/3)-9(1/3) +5(1/7) =?
            Or, ?= (19+26+5-9) + [(1/7) + (2/3) – (1/3) + (1/7)]
                    =41+ (3+14-7+3)/21 =41(13/21)
Answer: (e)
               

Answers for previous Aptitude question was updated : Click here


 More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: