Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Simplification) With Solution- Set-1

Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Simplification) With Solution- Set-1
Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Simplification) With Solution- Set-1:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions (01-10): What should come in place of questions mark (?) in the following questions?

1). 19.9 × 16.1 × 17.2 =?
a)   5869.01
b)   3021.861
c)   5510.708
d)   4862.961
e)   None of these


2). 14 (1/11) + 16 (3/11) + 14 (4/121) + 15 (3/11) =?
a)   59 (54/121)
b)   39 (23/121)
c)   61 (82/99)
d)   107 (59/121)
e)   59 (81/121)


3). 16.5% of 300 + 70.5% of 1400 – 10% of 480 = ?
a)   1280.75
b)   1084.5
c)   986.25
d)   1175.5
e)   None of these


4). (4 × 4 × 4 × 4)2– (23)2÷ 16=?
a)   64839
b)   55423
c)   58028
d)   65532
e)   68672


5). 19% of 360 + ? = 45% of 230
a)   29.68
b)   36.5
c)   33.8
d)   38.7
e)   35.1


6). 49 ÷ 0.7 – 4.9 = ?
a)   63.2
b)   65.1
c)   57.8
d)   69.3
e)   None of these


7). (√576 + √1225+√289) × √5625 = ?
a)   5186
b)   6130
c)   5400
d)   5700
e)   5620

8). 9898 + 1773 – 1882 × 3 ÷ 2 =?
a)   7320
b)   8989
c)   8848
d)   9100
e)   7963


9).3√729 ×3√15625 × √3969 ÷ 21 = ?
a)   721
b)   789
c)   525
d)   595
e)   675


10). √7744 × √? = 15488
a)   29843
b)   30975
c)   42102
d)   39086
e)   50807


Answers:             
1).c)  2).e)  3).b) 4).d) 5).e) 6).b) 7).d) 8).c) 9).e) 10).b)

Detailed Solutions for the above Aptitude Questions:

1). ? = 19.9 × 16.1 × 17.2 = 5510.708
Answer: c)

2). ? = 14 1/11 + 16(3/11) + 14 (4/121) + 15 (3/11)
= (14+16+14+15) (1/11 + 3/11 + 4/121 +3/11)
= 59[ (11+33+4+33)/121 ] = 59(81/121)
= 59(81/121)
Answer: e)

3).? =16.5% of 300 + 70.5% of 1400 – 10% of 480
= [(16.5/100) × 300] + [(70.5/100) × 1400] – [(10/100) × 480]
=149.5 + 987 + 48 = 1084.5
Answer: b)

4). ? =(4 × 4 × 4 × 4)2– (23)2÷ 16
= 65536 – 64 ÷ 16 = 65536 – 4 = 65532
Answer: d)

5).19% of 360 + ? = 45% of 230
Or, 19/100 × 360 + ? = 45/100 × 230
Or, 68.4 + ? = 103.5
Or, ? = 35.1
Answer: e)
6). ? = 49 ÷ 0.7 – 4.9 = 49 ÷ (7/10) – 4.9
= 49 × 10/7 – 4.9 = 70 – 4.9 = 65.1
Answer: b)

7).? = (√576 + √1225+√289) × √5625)
= (24 + 35 + 17) × 75 = 76 × 75 = 5700
Answer: d)

8).?=9898 + 1773 – 1882 × 3 ÷ 2
= 9898 + 1773 – 941 × 3
= 11671 – 2823 = 8848
Answer: c)

9).?=3√729 ×3√15625 × √3969 ÷ 21
= 9 × 25 ×63 ÷ 21 = 675
Answer: e)

10).? =√7744 × √? = 15488
Or, 88 × √? = 15488
Or, √? = 15488/88 = 176
Or, ? = 30976

Answer: b)

People Also Visited:

/ 5. Reviews