Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Simplification) with Solutions Set-41

 Practice Aptitude Questions (Simplification)
Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Simplification) with Solutions Set-41:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this

Directions (Q.1-5): What will come in place of question mark (?) in the following questions?

1). 455(34/29) +189(31/58) +329(47/58) -468(59/116) +529(22/29) -220=?
a)   738(231/209)
b)   816(89/116)
c)   647(321/172)
d)   814(111/116)
e)   660(321/151)

2).√9604+ (474552)1/3– (6084)1/2+ (405224)1/3-√5476+∛12167=?
a)   119
b)   201
c)   121  
d)    117
e)   205

3). (25)5.4× (625)2.7× (18)2.4× (324)4.2=?
a)   (450)10.8  
b)   (430)10.8
c)   (250)3.8
d)   (350)9.5
e)   (380)9.5

4). (64)0.15× (32)0.02× (144)0.38× (1728)0.08=?
a)   27  
b)   25
c)   23
d)   24
e)   22

5). 3/5 of 1275+65% of 750=?+1162.5
a)   
b)   18
c)   90
d)   23
e)   25

6). 36 of 6÷6×10-5+15=?
a)   270
b)   210
c)   390
d)   310
e)   370

7).312130÷49÷65=?
a)   98 
b)   78
c)   68
d)   88
e)   90

8).∛1367631×∛148877+∛250047-∛140608
a)   5585
b)   5764
c)   5894
d)   4996
e)   6336

9).1.11×22.2×33.6+18.6-24.5712=?
a)   834
b)   822
c)   835
d)   847
e)   936

10).85% 9200-96% of 4100=?
a)   3884
b)   3766
c)   3894
d)   3784
e)   5882
Answers:                         
1). b) 2). c) 3).a ) 4). d) 5). c) 6). e) 7).a ) 8). c) 9).b ) 10). a)
Solutions:

1). ? = (455+189+329-468+529-220) + [(34/29) + (31/58) + (47/58) + (22/29) – (59/116)]
 = 814+ [(34×4) + (31×2) + (47×2) + (22×4) -59] / 116
=814+ (136+62+94+88-59) /116
=814+ (321/116) = 814(321/116)
= (814+2) +89/116
=816(89/116)
Answer: b)        

2). ? =√9604+ (474552)1/3– (6084)1/2+ (405224)1/3– √5476+ ∛12167
= 98+78-78+74-74+23 = (98+23) =121
Answer: c)        

3). ? = 255.4× (625)2.7× (18)2.4× (324)4.2
= (25)5.4× (25)2×2.7× (18)2.4× (18)2×4.2
= (25)5.4+5.4× (18)2.4+8.4
= (25×18)10.8
= (450)10.8
Answer: a)        

4).? = (64)0.15× (32)0.02× (144)0.38× (1728)0.08
=26×0.15×25×0.02×122×0.38×123×0.08
=20.9×20.1×120.76×120.24
=20.9+0.1×120.76+0.24=21×121=24
Answer: d)        

5). ?+1162.5= (3/5) ×1275+ (65×750) /100
=765+487.5=1252.5
∴ ? =1252.5-1162.5=90
Answer: c)        

6). ? =36×6÷6×10-5+15
= (36×6) /6×10-5+15
=360-5+15
=375-5=370
Answer: e)        

7). ? = (312130/ (49×65)) =312130/3185=98
Answer: a)        

8). ∛1367631=111
∛148877=53
∛250047=63
And, ∛140608=52
∴ ? =111×53+63-52
=5883+63-52
=5949-52=5894
Answer: c)        

9). ? = (1.11×22.2×33.6) +18.9-24.5
= (827.9712) +18.6-24.5712
= 846.5712-24.5712=822
Answer: b)        

10). 85% of 9200= (85×9200) /100=7820
96% of 4100= (96×4100) /100=3936
∴ ?=85% of 9200-96% of 4100=7820-3936=3884

Answer: a)               

 More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: