Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Simplifications) with Solutions Set-28

 Practice Aptitude Questions (Simplifications)
Race IBPS Clerk 2015- Practice Aptitude Questions (Simplification) With Solutions Set-28:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1).121.65+432.85-115.35-401.63=?
a)   39.63
b)   43.67
c)   32.18
d)   37.52
e)   None of these

2).99×41+46×72-49×69=?
a)   3210
b)   3381
c)   3990 
d)   4059
e)   4168

3). (4/9)×(17/8)×(5/72)×? =68×8×15
a)   153286  
b)   178691
c)   216140
d)   173852
e)   124416

4).16.5% of 1700-13.8% of 1750=?
a)   39  
b)   33
c)   29
d)   43
e)   49

5). 572×146-148×2=?
a)   52180 
b)   73215
c)   83216
d)   89612
e)   77633

6). (9884÷35.3)×1.5+493.19=?
a)   913.19
b)   912.43
c)   916.83
d)   919.41
e)   920.51

7).49.937+23.124-32.768-38.439=?
a)   1.874 
b)   1.934
c)   1.854
d)   1.826
e)   1.834

8). 396.132-498.695+493.12-229.1=?
a)   191.457
b)   261.457
c)   190.457
d)   160.457
e)   161.457

9). (121÷1.1) + (169÷0.13) – (5.76÷2.4)=?
a)   1319.6
b)   1407.6
c)   1420.4 
d)   1507.8
e)   1390.1

10). 4/9 of 3/5 of 4500-2/3 of 1/7 of 2/9 of 1890=?
a)   1160
b)   11980
c)   1240
d)   1460
e)   1280

Answers:                         
1). d) 2). c) 3). e) 4). a) 5). c) 6). a) 7).c ) 8).e ) 9). b) 10). a)

Solutions:

1). ?= 121.65 + 432.85 – 115.35 – 401.63
= 554.5 – 516.98 = 37.52
Answer: d)

2). ?= 99 × 41 + 46 × 72 – 49 × 69
= 4059 + 3312 – 3381=3990
Answer: c)

3). (4/9) × (17/8) × (5/72) × ? = 68×8×15
         Or, ?= (68×8×15×9×8×72) / (4×17×5)
          Or, ? = 124416
Answer: e)

4). ?= 16.5% of 1700 – 13.8% of 1750
           = (16.5/100) × 1700 – (13.8/100) × 1750
           = 280.5 – 241.5 = 39
Answer: a)

5). ?= 572 × 146 – 148×2
           = 83512 – 296 = 83216

Answer: c)

6). ? = [ (9884/353) × 10 ] × (15/10) + 493.19
            = (280) × 15/10 + 493.19
            = 420 + 493.19 = 913.19
Answer: a)

7). ? = 73.061 – 71.207 = 1.854
Answer: c)

8). ? = 889.252 – 727.795 = 161.457
Answer: e)

9). ? = 110 + 1300 – 2.4 = 1407.6
Answer: b)

10).  ? = 4/9 × 3/5 × 4500 – 2/3 × 1/7 × 2/9 × 1890
= 1200 – 40 = 1160
Answer: a)

Answers for Previous Aptitude Question was updated– Check Here

 More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: